Dostupni linkovi

Ukrajincima sa dvojnim državljanstvom zabranjeno napuštanje države


Arhivska fotografija granične službe Ukrajine od 4. avgusta 2019.
Arhivska fotografija granične službe Ukrajine od 4. avgusta 2019.

Ukrajinski muškarci u dobi za regrutaciju koji imaju dvojno državljanstvo ili inostrane boravišne dozvole ne smiju da napuste tu državu od 1. juna, kazao je predstavnik granične službe Ukrajine Andrij Demčenko.

Prema trenutnom zakonskom rješenju, Ukrajinci od 18 do 60 godina ne smiju da napuste državu.

Kijev ne priznaje dvojno državljanstvo već građane koji ga imaju smatra ukrajinskim državljanima.

"Ranije smo dopuštali osobama sa dvojnim državljanstvom ili Ukrajincima sa stalnim boravišnim dozvolama u inostranstvu da napuste zemlju, ali više ne", rekao je Demčenko na Telegramu.

Ukrajinci na društvenim mrežama objavljuju video snimke koji potvrđuju tu informaciju.

Na jednom od njih se vidi kako granični policajci izbacuju iz automobila mladića koji ima stalnu boravišnu dozvolu u Poljskoj od 2021. Osoba koja je objavila snimak rekla je da je 20. maja, taj mladić bez problema napustio Ukrajinu.

Američka ambasada u Kijevu potvrdila je da su uvedena nova pravila.

Na njihovoj veb stranici objavljena je poruka za američke državljane koji imaju i ukrajinski pasoš.

Ambasada je napomenula da muškarci od 18 do 60 godina koji imaju ukrajinsko i američko državljanstvo, više neće moći da napuste Ukrajinu.

Oni su rekli da imaju ograničene mogućnosti uticaja na ukrajinsko zakonodavstvo, posebno na primjenu vojnog stanja i zakona o mobilizaciji za građane Ukrajine.

"Ako ste u Ukrajini i ne možete da napustite državu, pronađite sklonište i pridržavajte se svih lokalnih propisa", poručili su iz ambasade.

Oni su muškarcima između 18 i 60 godina, koji imaju ukrajinsko i američko državljanstvo, a koji ne žele da ostanu u Ukrajinu na neodređeno vrijeme, sugerisali da ne putuju u tu državu.

"Postoji izuzetno visok rizik da vam neće biti dopušteno da odete, čak ni s američkim pasošem", rekli su iz ambasade.

U maju je u Ukrajini na snagu stupio novi zakon o mobilizaciji prema kojem su svi muškarci od 18 do 60 godina dužni da ažuriraju svoje podatke u teritorijalnim regrutnim centrima (bivšim vojnim komesarijatima).

Rok da to učine je 60 dana, a ako se podaci ne ažuriraju u tom vremenskom okviru, za osobom može biti raspisana potjernica i može joj biti izrečena novčana kazna.

Mešovite reakcije Ukrajinaca na novi zakon o mobilizaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
XS
SM
MD
LG