Dostupni linkovi

Ukrajinski komandant kaže da Rusija pojačava napade uoči dodatne vojne pomoći Zapada


Fotografija ukrajinskog komandanta Oleksandra Sirskog iz arhive
Fotografija ukrajinskog komandanta Oleksandra Sirskog iz arhive

Ruska vojska intenzivira svoje napade u Ukrajini, pokušavajući da osvoji što više teritorija prije nego što Ukrajina dobije dodatnu vojnu pomoć zapada, uključujući avione F-16, rekao je vrhovni ukrajinski vojni komandant Oleksandr Sirski .

"Neprijatelj je veoma svjestan da će kao rezultat postupnog primanja značajne količine naoružanja i vojne opreme od naših partnera, te dolaska prvih F-16 koji će ojačati našu protivvazdušnu odbranu, vrijeme igrati u našu korist i da će se njegove šanse za uspjeh smanjiti", rekao je Sirski na Telegramu.

Kako prenosi RSE na engleskom jeziku, on je dodao da zato zapovjedništvo ruskih trupa trenutno ulaže sve napore kako bi povećalo intenzitet napada, ne bi li iscrpili ukrajinske trupe, poremetili obuku i spriječili prelaz na aktivna ofanzivna djelovanja.

Kako je dodao, ruske snage su se usredsredile na front u Pokrovsku, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Siriski kaže da se moskovske snage tamo približavaju ključnoj tranzitnoj tački i ruti snabdijevanja koja povezuje civilna središta na sjeveru industrijske teritorije sa južnijim gradovima.

Procjena Siriskog je uslijedila nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da trenutni nivo zapadne vojne pomoći nije dovoljan da garantuje pobjedu Ukrajine nad invazijom ruskih snaga.

Zelenski je, kao i drugi ukrajinski zvaničnici, više puta pozvao zapadne saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja, posebno obećanih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane.

Na dvodnevnom skupu u švajcarskom odmaralištu tokom vikenda, 80 zemalja pozvalo je da "teritorijalni integritet" Ukrajine bude temelj svakog mirovnog sporazuma za okončanje ruskog rata.

Mirovni samit o Ukrajini okupio svjetske čelnike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Odsutnost Rusije, kao i odluka Kine da se drži podalje od Globalnog mirovnog samita koji je inicirala Ukrajina, umanjila je nade u bilo kakav napredak.

Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su među učesnicima koji nisu potpisali završni dokument, koji se fokusirao na pitanja nuklearne bezbjednosti, sigurnosti hrane i razmjene zarobljenika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 17. juna da je samit proizveo "nula" rezultata.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "još otvoren za dijalog i ozbiljnu raspravu".

Uoči samita, Putin je izdao uslove za prekid vatre, uključujući da Ukrajina preda kontrolu nad četiri regije. Predlog su odmah odbacili Kijev i njegovi zapadni saveznici.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg oštro je osudio uslove kao dodajući da će dovesti do dodatne agresije i okupacije.

XS
SM
MD
LG