Dostupni linkovi

Ukrajina suočena sa isključenjima struje zbog ljetne potražnje i ruskih napada


Posljedice ruskog napada na Dnjepar, 28. juna 2024.
Posljedice ruskog napada na Dnjepar, 28. juna 2024.

Ukrajinski snabdijevač električnom energijom Ukrenerho upozorio je na nestanke struje i druga ograničenja 1. jula zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu, ali i povećane potražnje usljed visokih ljetnih temperatura.

Upozorenje je stiglo nakon što su ukrajinske vazdušne snage izdale upozorenje na projektile i vazdušni napad za većinu regija Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, i nakon što je najmanje sedam civila povrijeđeno tokom noćnog napada ruske bespilotne letjelice u Dnjepru.

U regiji Kijev tri su osobe, uključujući jedno dijete, navodno povrijeđene u raketnom udaru koji je oštetio tri privatne kuće i nekoliko vozila, saopštili su zvaničnici kasno uveče 30. juna.

Uz napomenu da su 1. jula u većem dijelu zemlje prognozirane temperature iznad 30 stepeni Celzijusa, kompanija je pozvala Ukrajince da prate potrošnju i izbjegavaju istovremeno korištenje uređaja koji troše mnogo struje.

Ukrenerho je dodao da Ukrajinu električnom energijom snabdijevaju Poljska, Slovačka, Rumunija, Mađarska i Moldavija.

"Ali zbog razmjera štete [od ruskih napada], te mjere nisu dovoljne za održavanje ravnoteže u energetskom sistemu", naveli su na Telegramu.

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu u blizini nuklearne elektrane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Rusija je mjesecima ciljala na električnu mrežu Ukrajine, što dovodi do čestih nestanaka struje.

U martu je premijer Denis Šmihal rekao da je uništeno 80 odsto kapaciteta za proizvodnju termalno-generisane energije u zemlji.

Ministarstvo energetike istovremeno je saopštilo da su termoelektrane koje kontrolišu Tsentroenerho i Ukrhydroenerho teško oštećene.

Prošlog mjeseca predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Evropske unije da poveća izvoz električne energije u Ukrajinu, kao i da pošalje potrebnu opremu i druge resurse za popravke.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG