Dostupni linkovi

Ukrajina 'intenzivno' radi na obnavljanju vazdušnog saobraćaja


Ukrajinski avion ‘An-124 Ruslan” najveći teretni avion na svijetu, ilustrativna fotografija 2018. godine
Ukrajinski avion ‘An-124 Ruslan” najveći teretni avion na svijetu, ilustrativna fotografija 2018. godine

Ukrajina "intenzivno" radi sa partnerima na obnavljanju vazdušnog saobraćaja obustavljenog skoro dve godine, sa glavnim fokusom na međunarodni aerodrom Borispil izvan Kijeva, rekao je zvaničnik predsjednika 18. januara.

Vazdušni prostor Ukrajine naglo je zatvoren ruskom invazijom u februaru 2022. zbog sigurnosnog rizika za avijaciju. Svi koji dolaze u Ukrajinu stižu željezničkim ili cestovnim saobraćajem.

Za Kijev, obnavljanje vazdušnog saobraćaja predstavlja cilj ka pobjedi za ekonomiju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Ne želim stvarati prevelika očekivanja, ali mogu vam reći da radimo vrlo intenzivno na obnavljanju vazdušne veze u Ukrajini," rekao je Rostislav Šurma, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, tokom panel diskusije u Davosu. Odbio je dati vremenski okvir za moguću obnovu vazdušnog saobraćaja, ali je rekao da Ukrajina ima "internu mapu puta i raspored".

Rekao je da se Kijev konsultuje sa izraelskim kolegama o tehničkim specifikacijama kako bi se omogućio proces restauracije. Izrael ima dugogodišnje iskustvo u postavljanju sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu svoje infrastrukture.

"Moramo dobiti odobrenja od IATA (Međunarodne asocijacije za zračni transport) i FAA (američke Federalne uprave za avijaciju) što nije lagan slučaj,” rekao je Šurma.

Dodao je da Ukrajina razmatra ponovno otvaranje aerodroma Borispil ili nekog drugog u zapadnom regionu Lviva, ali je međunarodno čvorište u blizini Kijeva prioritet.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG