Dostupni linkovi

U ruskom napadu na Herson i regiju Sumi najmanje četiri osobe povrijeđene


Žena drži svoju mačku, koju je iznio vatrogasac iz zgrade oštećene ruskim granatiranjem u Donjecku, u Ukrajini pod ruskom kontrolom, 19. decembra 2023.
Žena drži svoju mačku, koju je iznio vatrogasac iz zgrade oštećene ruskim granatiranjem u Donjecku, u Ukrajini pod ruskom kontrolom, 19. decembra 2023.

U napadu dronom u gradu Hersonu na jugu Ukrajine i ruskom granatiranju u istočnoj regiji Sumi povrijeđene su najmanje četiri osobe, saopštile su vlasti u utorak.

Dvije osobe, među kojima i dijete, povrijeđene su u Hersonu, rekao je načelnik gradske vojne uprave, Roman Mročko.

Vojne vlasti u Hersonu su izvijestile da su dijete i žena povrijeđeni kao rezultat napada, koji je oštetio školu, kuće i garaže.

Vlasti su javile i o još ruskom granatiranju sa suprotne obale rijeke Dnjipro. Ruske trupe gotovo svaki dan granatiraju regiju Herson, uključujući i grad Herson, sa položaja na suprotnoj obali.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

U regiji Sumi je vojna uprava prenijela da su dvije osobe povrijeđene u ruskom granatiranju nekoliko sela i gradova.

Ruska vojska redovno napada regiju Sumi i druge na granici sa Rusijom, koristeći različite vrste oružja.

Napadi u utorak dogodili su se kada je predsjednik Volodimir Zelenski na pres-konferenciji rekao da Rusija nije postigla nijedan od ratnih ciljeva u Ukrajini 2023. godine, iako je priznao da su pred Ukrajinom "još mnogi izazovi".

Nekoliko sati nakon završetka pres-konferencije, Rusija je pokrenula novi vazdušni napad na Kijev, što je dovelo do aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane, saopštila je vojna administracija regiona koji okružuje ukrajinsku prijestonicu.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su ranije u utorak saopštile da su oborile dvije ruske bespilotne letjelice u okrugu Starokostjantinov u regiji Hmeljnicki na zapadu zemlje.

Ruske trupe gađale su regiju iz ruskog okruga Primorsko-Ahtarsk koristeći bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed, saopštila je pres-služba ukrajinskih ratnih snaga.

Starokostjantinov, gdje se nalazi ukrajinski vojni aerodrom, prošle sedmice je bio pod ruskim raketnim napadima.

Rusija je izvijestiča da su ukrajinske snage pokušale da napadnu Moskvu dronom, ali je protivvazdušna odbrana uništila letjelicu, a krhotine su pale izvan centra prijestonice.

XS
SM
MD
LG