Dostupni linkovi

Ukrajina gađala štab ruske paramilitarne grupe Vagner na istoku


Ukrajinski poslanik Aleksij Hončarenko napisao je na Fejsbuku: "Nema više štaba Vagnera u Popasni. Hvala, Himarse i Oružane snage Ukrajine!" (Foto: Ispaljivanje raketa iz Himars sistema, ilustrativna fotografija)
Ukrajinski poslanik Aleksij Hončarenko napisao je na Fejsbuku: "Nema više štaba Vagnera u Popasni. Hvala, Himarse i Oružane snage Ukrajine!" (Foto: Ispaljivanje raketa iz Himars sistema, ilustrativna fotografija)

Ukrajinska artiljerija pogodila je štab ruske paravojne grupe Vagner na istoku Ukrajine, navodi se u izveštajima, prenosi BBC. Obim štete nanesene vojnoj bazi grupe - koja se dovodi u vezu sa ratnim zločinima - nije razjašnjen.

Guverner Luganska tvrdi da je tajna lokacija otkrivena nakon što je ruski novinar podelio njenu adresu. Prošle nedelje, prokremljovski dopisnik Sergej Sreda je na Telegram postavio fotografiju baze sa njenom očiglednom adresom. Slika, podeljena na sajtu društvenih medija, u međuvremenu izbrisana, prikazuje pet ljudi u vojnim uniformama sa uličnim znakom u Popasni, Lugansk, vidljivim u gornjem levom uglu.

BBC nije mogao da potvrdi da li je napad, o kome su izvestili i guverner ukrajinskog Luganska i prokremljovski ratni izveštači, pokrenut kao rezultat ove slike.

Vagnerova grupa bila je raspoređena na Krimu i u ukrajinskom regionu Donbasa 2014. godine, kada su snage koje je podržavao Kremlj proterale ukrajinske trupe iz oblasti za koje su kasnije proglasili da su deo Rusije. Vagnerove jedinice su takođe poslate u Siriju, Libiju, Mali i Centralnoafričku Republiku. Kremlj ne priznaje postojanje Vagnera, ali zapadni obaveštajci povezuju tu grupu sa Jevgenijem Prigožinom – zvanim "Putinov kuvar" jer je njegov posao sa keteringom dugo pomagao predsedniku Vladimiru Putinu i oružanim snagama.

Prigožin, kao i mnogi drugi ruski zvaničnici, podleže sankcijama Zapada. Vagner je poznat kao privatna vojna kompanija. Ali oni su plaćenici koje sponzoriše država i koji deluju u interesu Kremlja, kažu zapadni stručnjaci. Optuženi su za ponovljene ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

Guverner Luganjska Serhij Hajdaj je na Telegramu napisao da su ukrajinske snage "pogodile neprijateljski štab čije je boravište utvrđeno zahvaljujući ruskom novinaru". "Ovog puta, uspešan udar juče je uništio štab Vagnerovog PMC-a u Popasni", naveo je on i dodao da se "razjašnjava broj poginulih".

Ukrajinski dnevnik Ukrainska pravda izveštava da je prokremljanski ruski novinar Sergej Sreda otkrio štab Vagnera na Telegramu 8. avgusta. On je postavio fotografije svoje posete štabu, a znak na jednoj od njih je identifikovao njegovu adresu kao Mironovskaja 12, Popasna. Objava je kasnije uklonjena, ali kopije kruže društvenim mrežama. Popasna se nalazi južno od Severodonjecka u oblasti Luganska, koju ruske snage sada u potpunosti kontrolišu, nakon meseci grčevitih borbi i ogromnih razaranja.

Ukrajinski poslanik Aleksij Hončarenko napisao je na Fejsbuku: "Nema više štaba Vagnera u Popasni. Hvala, Himarse i Oružane snage Ukrajine!"

Neki ukrajinski izveštaji upućuju na umešanost Vagnera u požar u zatvoru Olenivka 29. jula u kojem je poginulo na desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika. Rusija je okrivila ukrajinske snage, rekavši da su granatirali zatvor, oko 20 km od Donjecka. Okolnosti ipak ostaju nejasne.

XS
SM
MD
LG