Dostupni linkovi

Pod nemilosrdnim ruskim napadima, radnici ukrajinske elektrane u trci da ponovo upale svjetla


Radnici raščišćavaju ruševine sa gornjih spratova ukrajinske elektrane oštećene u ruskom napadu 20. juna. 2024.
Radnici raščišćavaju ruševine sa gornjih spratova ukrajinske elektrane oštećene u ruskom napadu 20. juna. 2024.

Piše: Kollen Post

Prvi ruski napad na elektranu bio je najstrašniji, rekao je Ihor, dodavši kako mu je zbog toga uzdrman osećaj sigurnosti na mjestu na kojem radi više od dvije decenije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Iako nije bilo toliko razaranja, ali kada je front daleko od vas, nekako živite u miru", rekao je Ihor, viši mehaničar u jednoj od 17 termoelektrana raštrkanih širom Ukrajine.

Sedam je pod ruskom okupacijom; druge dvije su potpuno uništene.

Prezimena zaposlenih u postrojenju se ne objavljuju iz bezbjednosnih razloga.

Radnik ukrajinske elektrane vraća odvojeni poklopac do pumpe za ulje na mjesto.
Radnik ukrajinske elektrane vraća odvojeni poklopac do pumpe za ulje na mjesto.

Prvi napad na Ihorovu elektranu desio se u oktobru 2022., osam mjeseci od početka pune invazije, kada je Rusija prvi put pokušala da ugasi svjetla pred dolazak zime. Napadi su se nastavili. Intenzivni talas ruskih napada na energetsku infrastrukturu posljednjih mjeseci izazvao je velika oštećenja električne mreže i produbio patnje koje Moskva nameće Ukrajini.

U Ihorovom dijelu fabrike te prve noći bilo je četvoro ljudi. "Bili smo na našim radnim stanicama. Imali smo pancire, imali smo šljemove, ali nismo bili bezbjedni."

Kada je udarila prva eksplozija, mašine postrojenja oko njega su se ljuljale i stenjale "pomjerilo se sve jedan metar na talasu eksplozije", rekao je on. "I onda pomislite: Ako to može da uradi sa ogromnom mašinom, šta će se desiti sa mnom?"

Ihor je odrastao u okolnom gradu i pokazuje dozu ponosa rodnog grada na elektranu, jedinu te vrste i razmjera u regionu. Tamo je radio 24 godine, što je polovina njegovog dosadašnjeg života. Te 24 godine su bile pune bezbjednosnih obuka i protokola koji sada djeluju čudno.

"Najstrašnija stvar koja se može desiti u mirnodopskim uslovima je neka vrsta eksplozije. Mi praktikujemo sve ove obuke za spriječavanje požara, ko gdje treba da zauzme poziciju, koji zadaci kome pripadaju", rekao je on. "Ali ovo je bila situacija koju je bilo nemoguće uzeti u obzir."

Od tada su ruski napadi i popravke koje su uslijedile postale su sastavni dio posla. Ove godine, napad u maju je uništio krov kao da je poklopac od limene konzerve. Jedna od tri rakete koje su pogodile zgradu raznijela je zadnji zid, po drugi put. Termoelektrana ne proizvodi struju.

Ihor stoji u bloku generatora u elektrani, čiji je krov je uništen u posljednjim ruskim granatiranjima. 20. juni 2024.
Ihor stoji u bloku generatora u elektrani, čiji je krov je uništen u posljednjim ruskim granatiranjima. 20. juni 2024.

To iskustvo je učinilo Ihora donekle fatalistom u odnosu prema poslu koji nikada nije trebalo da bude ovako opasan.

"Kada te napadne tako veliki džin, a ti si mnogo manji od njega, shvatiš da to ne zavisi od tebe", rekao je. "Ono što zavisi od vas je koji ventil treba da zatvorite, koji ventil ne bi trebalo da otvarate."

Neka bude svjetlo

Neprestani ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu su osakatili mrežu distribucije struje. U svega nekoliko sedmica od početka ruske invazije više od polovine elektrana je bilo okupirano u Ukrajini, dok je polovina toga razrušena vazdušnim udarima. U to ulazi 90 posto proizvodnje u termoelektranama na ugalj kao što je Ihorova.

Ljeti je manji strah od smrzavanja u mraku. Ali neprekidni nestanci struje zahvatili su cijelu zemlju poslednjih nedelja, pojačavajući efekte iscrpljujućeg toplotnog talasa.

Ukrenergo, državna uprava za energetiku, je 6. jula prijavila napad na elektranu u Sumskoj oblasti, koja se na sjeveroistoku graniči sa Rusijom. Takođe je identifikovao niz lažnih stranica za agenciju koji se pojavljuju na društvenim medijima, koristeći strah od daljeg zamračenja.

"Nedostatak uspjeha na frontu je ono što dovodi do toga da Rašisti napadaju civilne ciljeve", rekao je Ihor, misleći na uobičajeni ukrajinski ratni sleng koji sklapa riječi "Rus" i "fašista". "Činjenica da bombarduju elektrane je, u stvari, veliki neuspjeh sa njihove strane."

Od tog prvog napada, Ihor i njegovi saradnici su navikli da se nalaze u jednom od tri skloništa. U najveće staje 600 ljudi. Nekoliko kanistera vode stoji spremno za dugo putovanje pod zemlju. Stare, obnovljene crkvene klupe gledaju na malu policu punu pravoslavnih ikona pored krsta koji visi na zidu. Ventilacione cijevi su obojene u žutu i plavu boju ukrajinske zastave.

Iz bezbjednosnih razloga, kompanija koja upravlja postrojenjem, DTEK, zatražila je da se ne identifikuje lokacija i elektrana koja je jedna od mnogih na popravci.

Zatvoreni krug

Veliki dio procesa se sastoji od čišćenja na industrijskom nivou. U gornjem nivou elektrane, još uvijek postoje komadići gelera i motora ruskih raketa zaglevljenih u ilolacionim zidovima. Čišćenje krhotina se nastavlja.

Razrušeni zid elektrane nakon jednog od napada
Razrušeni zid elektrane nakon jednog od napada

Objekti DTEK-a su pogođeni preko 160 puta od početka invazije u februaru 2022. godine, navodi kompanija. Direktor elektrane u kojoj Ihor radi, Oleg, rekao je da su prestali da broje koliko projektila je pogodilo ovu lokaciju.

Zaposleni strahuju da su zaključani u "zatvorenom krugu" popravki i novih napada, rekla je Olga Tarasjuk, predstavnica DTEK-a.

Dok se oglašava još jedan alarm za vazdušni napad, zaposleni u termoelektrani ulaze u podzemno sklonište.
Dok se oglašava još jedan alarm za vazdušni napad, zaposleni u termoelektrani ulaze u podzemno sklonište.

Objekti termoelektrana su svi izgrađeni koristeći sovjetske dijelove koje su potrošeni u popravkama zbpg napada. "Ono što je trebalo da dobijemo od Poljske, već smo dobili", rekao je direktor elektrane Oleg.

I dok ukrajinska energetska infrastruktura trpi, zemlja je masovno povećala uvoz od svojih zapadnih susjeda, dostigavši skoro 25.000 megavat sati 22. jula.

Poput Zelenskog u razgovorima sa zapadnim liderima, DTEK snažno lobira za veću protivvazdušnu odbranu.

U međuvremenu, radnici povlače danonoćne smjene. "Neko je uvijek ovdje. Za svaki napad ili sam bio ovdje ili sam morao da dođem", rekao je Ihor. "Zamislite, kada drugi bježe od opasne situacije, a vi trčite ka njoj."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG