Dostupni linkovi

Crveni krst osudio napad u Donjecku u kojem su poginula tri njegova radnika dok su delila pomoć


Radnici Crvenog krsta su donosili brikete za gorivo stanovnicima ratom razorenog regiona Donjecka kada se dogodio napad, 12. septembar 2024.
Radnici Crvenog krsta su donosili brikete za gorivo stanovnicima ratom razorenog regiona Donjecka kada se dogodio napad, 12. septembar 2024.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) osudio je u četvrtak napad u kojem su poginula tri njegova radnika koji su delili pomoć u Donjeckoj oblasti na frontu na istoku Ukrajine.

Zvaničnici predsedništva Ukrajine saopštili su ranije da su ruske snage napale vozila Crvenog krsta u artiljerijskom udaru u kojem su takođe ranjena još dvojica radnika Crvenog krsta, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Još jedan ruski ratni zločin. Danas je okupator napao vozila humanitarne misije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Donjeckoj oblasti", rekao je Zelenski na mreži X. "U ovom ratu sve je apsolutno jasno – Rusija seje zlo, Ukrajina brani život".

Mirijana Špoljarić, predsednica MKCK-a, osudila je napad u saopštenju u kojem je potvrđeno da su tri radnika te organizacije poginula u artiljerijskom napadu u kojem je pogođena lokacija planiranog punkta za distribuciju pomoći u regionu Donjecka.

"Najoštrije osuđujem napade na osoblje Crvenog krsta", rekla je Špoljarić na X. "Nerazumno je da u granatiranju bude pogođena lokaciju za distribuciju pomoći. Naša srca su danas slomljena dok oplakujemo gubitak naših kolega i brinemo o povređenima. Ova tragedija pokreće talas tuge koji je previše poznat onima koji su izgubili svoje voljene u oružanom sukobu."

U saopštenju se dodaje da su timovi MKCK redovno prisutni u regionu Donjecka, kao i da su njihova vozila obeležena amblemom Crvenog krsta.

Na fotografijama koje je objavila lokalna policija vidi se kamion sa amblemom MKCK na boku koji je zahvatio plamen.

Prethodno je u četvrtak guverner Donjecka Vadim Filaškin izvestio da su tri osobe poginule, a dve povređene u selu Viroljubivka na lokalitetu Kostjantinovka.

"Selo je jutros bilo pod artiljerijskom vatrom. Jedna od granata je pogodila teritoriju preduzeća gde su se nalazili ljudi. Uništeni su kamion sa humanitarnom pomoći i automobil", rekao je on.

Pripadnici MKCK-a doneli su brikete za gorivo stanovnicima za grejanje pre zime. Istovarili su pomoć kada se napad dogodio, saopštilo je kasnije u Telegramu Generalno tužilaštvo Ukrajine.

Jedan od dvojice zaposlenih koji su povređeni u napadu je u teškom stanju, dodalo je Generalno tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG