Dostupni linkovi

Diplomatski gaf ili suptilni trik: Kijev za ambasadorku u Sofiji poslao 'seksološkinju'


Novoimenovana ambasadorka Ukrajine u Bugarskoj Olesja Ilaščuk
Novoimenovana ambasadorka Ukrajine u Bugarskoj Olesja Ilaščuk

Pišu: Vidka Atanasova i Rostislav Hotin

Samozvana "seksološka konsultantkinja" bez diplomatskog iskustva nije tipična stavka u biografiji ambasadora. Sada, međutim ništa nije tipično kad je reč o Ukrajini i njenim odnosima sa spoljnim svetom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U ratnom stanju od 2014. i pod punom ruskom invazijom skoro godinu dana, Ukrajinci i njihov nepokolebljivi predsednik Volodimir Zelenski, vode nemilosrdnu bitku za međunarodnu podršku uporedo sa žestokim borbama na istoku Ukrajine.

Diplomatski ulozi su posebno visoki u zemljama poput Bugarske, čije su dugotrajne političke i energetske veze s Moskvom i preispitivanje obaveza prema NATO-u izgleda zakomplikovale njen odgovor na napad Rusije.

Bugarska takođe navodno poseduje velike zalihe oružja iz sovjetskog doba koje je poznato mnogim ukrajinskim vojnicima zbog čega bi moglo da igra ključnu ulogu u odbrani zemlje.

Tako da ubrzo posle diplomatskog i logističkog trijumfa prošlog meseca kada su bugarska privremena vlada i poslanici odobrili direktno pružanje vojne i vojno-tehničke pomoći Ukrajini, Kijev možda želi da pošalje poruku Sofiji.

U tom svetlu, neki bugarski posmatrači kažu da bi imenovanje Olesje Ilaščuk moglo da se ispostavi kao lukav odgovor na, kako se to vidi, otezanje Bugarske i otvorena poruka kritičarima zapadne vojne podrške Ukrajini poput predsednika Rumena Radeva, bivšeg vojnog komandanta koji je poslanike koji su odobrili vojnu pomoć optužio za "ratno huškanje".

"Ako se pokaže da su tačne optužbe da je ona sasvim nekvalifikovana osoba za ovaj posao, to bi se moglo protumačiti kao demonstracija stava Ukrajine prema Bugarskoj generalno", rekao je za bugarski servis RSE-a Petar Karabojev, zamenik glavnog urednika sofijskog lista Dnevnik.

Iznenađujući izbor

Nova ukrajinska ambasadorka Ilaščuk imala je turbulentne tri nedelje otkako je kancelarija Zelenskog objavila njeno imenovanje 23. decembra 2022. godine u saopštenju u kojem je navedeno samo njeno ime i nova titula.

Novinari su se brzo uhvatili za informaciju s Fejsbuk (Facebook) stranice za koju deluje da pripada Ilaščuk, gde su među njenim profesionalnim akreditivima navedeni "klinička psihološkinja, sistemska porodična terapeutkinja, geštalt terapeutkinja, seksološka konsultantkinja".

Ta Fejsbuk stranica je brzo blokirana, a Ilaščuk je obećala na novom Telegram nalogu kreiranom nekoliko dana posle njenog imenovanja da će zvanični ukrajinski državni sajt i ambasada objaviti njenu biografiju.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova preduzelo je neobičan korak da odgovori na pitanja o Ilaščuk u saopštenju za medije 26. decembra. U njemu se navodi da je, prema njegovim informacijama, ona "dobila diplomu s odlikama" odeljenja za međunarodne odnose Fakulteta za istoriju Nacionalnog univerziteta Juri Fedkovič Černivci. Takođe je navedeno da je kvalifikovana prevoditeljka i da tečno govori engleski.

Ilaščuk je nastojala da preokrene pitanje o imidžu, uglavnom na novom Telegram nalogu, delimično ukazujući i na urgentnost u ratnom dobu.

Ona je 28. decembra navela "gluposti i otvorene laži na internetu... s ciljem da diskredituju moj ugled i moj rad i dovedu u pitanje odluke predsednika i vlade Ukrajine". Ona je okrivila neimenovanog "neprijatelja" za "pokušaje da zapali vatru neprijateljstva između nas i naših bugarskih prijatelja".

Dan kasnije, pitala je: "Da li je moja biografija sada važna našim vojnicima" i optužila "jadne 'novinare'" da "pokušavaju da 'hajpuju' nagađanja, dovode u pitanje nadležnost odluka vlade i našeg predsednika i prave haos na internetu".

Nedavno je pokrenula sumnjivu debatu o "fer upotrebi" i autorskim pravima s "prijateljima i novinarima" koji su bez dozvole koristili njene fotografije s društvenih mreža. Ona je zahtevala da pošalju 20.000 grivni (500 evra) ukrajinskim oružanim snagama svaki put kada koriste takvu sliku.

Namerno ili ne, čini se da je žalba zbog fotografija indirektno potvrdila da je stranica na Fejsbuku na kojoj se navodi da je radila kao "seksološkinja" bila njena.

Ilaščuk i njeni branioci su takođe ukazali da navodno ima menadžersko iskustvo.

Pitanja kritičara iz Ukrajine, međutim, i dalje ostaju.

"Imenovanje ambasadorke u Bugarskoj me je prosto dotuklo", navela je dugogodišnja novinarka Tetjana Nikolajenko na Fejsbuku 29. decembra 2022. "Ne zato što je seksološkinja. Ne zato što je Jermakova (šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak). Već zato što je seksološkinja poslata u Bugarsku, koja najviše zavisi od oružja sovjetskog tipa."

Bugarke struje

Bivši ukrajinski ambasador u SAD i Francuskoj Oleh Šamšur rekao je za ukrajinski službu RSE-a da "Ukrajini sada treba profesionalizam" i veštine uspostavljanja odnosa, dodajući da ovo imenovanje ambasadorke u Bugarskoj "ne ispunjava sve te kriterijume".

Mada je priznao da reč o spekulaciji, on je aludirao i na reputaciju Ilaščuk kao štićenice šefa predsedničkog kabineta Jermaka. Šamšur je rekao da "sasvim pretpostavlja da je glavni kriterijum za određivanje ove kandidature bilo lično poznanstvo, lična bliskost i, očigledno, lojalnost".

On je takođe ukazao na primedbu predsednika Radeva o "ratnom huškanju" i uznemiravanja vodećeg bugarskog pisca nakon što je kritički pisao o ruskoj ilegalnoj okupaciji Krima kao dokaz da se Kijev suočava sa specifičnim izazovima kad je reč o pridobijanju Bugara.

"To pokazuje da su rusofilska osećanja veoma snažna u Bugarskoj i u bugarskom političkom establišmentu", rekao je Šamšur. "Tamo postoje različite struje i to je realnost koja svakako otežava uspostavljanje saradnje sa tom zemljom".

Posmatrači primećuju da je Bugarska učvrstila svoje granice i da blisko sarađuje sa saveznicima iz NATO-a, kao i da se pridružila svim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, mada je neke iznerviralo što je iskoristila rupe u sankcijama za lokalnu rafineriju koju vodi ruski Lukoil.

"Rat je, naravno, promenio raspoloženje u korist onih koji se zalažu za Ukrajinu", rekao je za bugarski servis RSE-a bivši ambasador Bugarske u Rusiji Ilijan Vasiliev. "Ali ovaj proces još nije završen. Ovaj proces se uobličava, on je u dinamičnoj ravnoteži, i prednost su oni koji se zalažu za Kijev, za Ukrajinu".

U Bugarskoj je, prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice, zvanično registrovano oko 55.000 ukrajinskih izbeglica, što je malo u poređenju sa 1,6 miliona u Poljskoj i tek deo broja izbeglica koje se nalaze u bilo kojoj drugoj zemlji uključenoj u Regionalni plan za reagovanje na izbeglice koji pomažu Ujedinjene nacije, izuzev Mađarske.

Ipak, neki u Bugarskoj poput nacionalističke, antizapadne partije Preporod među ključne aspekte svoje politike ističu simpatije za Rusiju i odbijanje izbeglica iz Ukrajine.

I dalje na putu

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je već ukazalo da je imenovanje ambasadorke van redova karijernih diplomata "uobičajena međunarodna praksa", navodeći da je bugarska vlada već naznačila saglasnosti.

Na pitanje bugarskog servisa RSE-a, ukrajinska ambasada nije mogla da kaže kada će ona stići u Sofiju.

Urednik Karabojev je rekao da ima malo javno dostupnih informacija o njoj, ali je dodao da ne isključuje da je izraz frustracije Sofijom među mogućim scenarijima. "Bugarska zaslužuje takvo tumačenje", rekao je on.

Takođe je napomenuo da je takvo imenovanje daleko od jedinstvenog slučaja i da je "sasvim moguće da se Zelenski jednostavno okružuje lojalnim ljudima, a ne samo onima koji su mu predstavljeni kao veliki profesionalci".

Uostalom, rekao je on, "ispostavilo se da veliki profesionalci u ukrajinskom diplomatskom koru nisu uspeli da spreče rat".

Demonstranti u Bugarskoj pružaju podršku Ukrajini u Sofiji u aprilu 2022.
Demonstranti u Bugarskoj pružaju podršku Ukrajini u Sofiji u aprilu 2022.

Karabojev je rekao da bi Ilaščuk, iako "nije obučena za najviše oblike političke i diplomatske akrobatike", mogla da se pokaže kao odličan izbor za bugarsku političku realnost.

"Moramo da vidimo njen 'stil', jer se može pokazati da odgovara bugarskoj političkoj klasi", rekao je Karabojev.

Aktivista i istaknuti bugarski politički bloger Asen Genov, čija emisija Kontrakomentar ima oko 15.000 pratilaca na Jutjubu (YouTube), sugerisao je da je imenovanje Ilaščuk zanimljivije iz bugarske perspektive nego iz ugla Kijeva.

On je ocenio da je to "potpuno recipročan odgovor Ukrajine", budući da Bugarska nije imala ambasadora u Kijevu otkako je Kostadin Kodžabašev evakuisan na početku ruske invazije. Takođe više nema generalnog konzula u Odesi.

"Izgleda da smo mi sami zanemarili našu diplomatiju s Ukrajinom", rekao je Genov za bugarski servis RSE-a. "Ako očekujemo da nam za ambasadora bude poslat viši profesionalac s dugogodišnjom diplomatskom karijerom, pitanje je da li adekvatno ispunjavamo isti profesionalni standard."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG