Dostupni linkovi

Rusija pogodila više od 40 ukrajinskih naselja


Pripadnici ukrajinske Nacionalne garde napuštaju položaj nakon granatiranja iz minobacača na neotkrivenu lokaciju u regiji Harkiv, Ukrajina, 25. oktobra 2022.
Pripadnici ukrajinske Nacionalne garde napuštaju položaj nakon granatiranja iz minobacača na neotkrivenu lokaciju u regiji Harkiv, Ukrajina, 25. oktobra 2022.

Rusija nastavlja da pogađa ciljeve širom Ukrajine, nanoseći štetu i ubijajući civile, dok se njene snage spremaju za bitku u strateškom južnom regionu Hersonu, saopštili su ukrajinski zvaničnici i vojska.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je rano 26. oktobra da je više od 40 naselja pogođeno ruskim udarima tokom prethodnog dana.

Rusija je koristila kombinaciju zračnih udara, raketa i projektila da pogodi ciljeve u Ukrajini, naveo je Generalštab u svom jutarnjem izvještaju.

U centralnom gradu Dnjepru najmanje dvije osobe, uključujući trudnicu, poginule su u ruskom bombardovanju, rekao je regionalni guverner Valentyn Reznichenlo.

U južnom gradu Hersonu, ruske snage se spremaju za "najtežu bitku", rekao je Oleksiy Arestovych, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U kontraofanzivi Ukrajina je potisnula ruske snage nazad u regionu čiji je glavni grad Herson u ruskim rukama od prvih dana invazije na Ukrajinu.

"S Hersonom je sve jasno. Rusi se pojačavaju, jačaju svoje prisustvo tamo", rekao je Arestovič u online video snimku kasno 25. oktobra.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Vlasti koje je postavila Rusija evakuišu stanovnike na istočnu obalu rijeke Dnjepar dok se ruske snage pripremaju za odbranu grada, rekao je on.

"To znači da se niko ne sprema da se povuče. Naprotiv, najteže bitke će se voditi za Herson", rekao je on.

Zelenski je 25. oktobra ponovio obećanje da će ponovo zauzeti grad Herson, čiji bi gubitak bio veliki poraz za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Od četiri ukrajinske regije koje je djelimično okupirala Rusija i koje je Putin anektirao, Herson je vjerovatno strateški najvažniji.

XS
SM
MD
LG