Dostupni linkovi

Više uhapšenih u BiH osumnjičeno za međunarodni promet opojnih droga


Jedna od policijskih akcija zapljene marihuane u BiH, Trebinje, 23. novembar 2021. godine
Jedna od policijskih akcija zapljene marihuane u BiH, Trebinje, 23. novembar 2021. godine

Više osoba uhapšeno je na području Sarajeva i Foče u akciji "Hornet" zbog sumnje da su se bavile neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u utorak, 13. decembra.

"Sumnjiče se da su, djelujući kao organizovana kriminalana grupa, nabavljali veće količine opojne droge 'marihuana' sa teritorije Republike Crne Gore, te organizovali prenos, skrivanje i krijumčarenje opojne droge u BiH, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH", navode u Tužilaštvu BiH.

U saopštenju se dodaje i da su u toku pretresi objekata i vozila koja koriste osumnjičene osobe.

"Ove aktivnosti nastavak su operacija u predmetima sa dokazima iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom. Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu", ističu u Tužilaštvu BiH.

Ističe se da je akcija izvedena po naredbi Suda BiH i pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

U akciji su, kako je navedeno, učestvovali i policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) entiteta Republika Srpska u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona u drugom bh. entitetu, Federaciji BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG