Dostupni linkovi

Udruženje Krokodil: Nasilne grupe se osećaju sigurno da nas ugrožavaju


Snimak sigurnosne kamere nevladine organizacije "Krokodil" koji pokazuje ulazak grupe mladića u prostorije tog udruženja, Beograd, 20. septembar 2024.
Snimak sigurnosne kamere nevladine organizacije "Krokodil" koji pokazuje ulazak grupe mladića u prostorije tog udruženja, Beograd, 20. septembar 2024.

Književno udruženje "Krokodil" u Beogradu saopštilo je da upad grupe muškaraca u prostorije tog udruženje 20. septembra znači da se nasilne grupe osećaju sigurno da ugrožavaju rad tog udruženja.

Udruženje je upitalo ko i na koji način daje vetar u leđa i pruža zaštitu nasilnim grupama stranih državljana da ugrožavaju bezbednost građana Srbije, prenosi Beta.

Udruženje "Krokodil" je saopštilo da je u petak, 20. septembra, grupa muškaraca krišom ušla u prostorije tog udruženja i presekla vezice koje su držale zastavu Ukrajine.

To je, kako kažu, bio poslednji u nizu od preko trideset napada na kancelarije "Krokodila" od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Razlika u odnosu na prethodne napade, napominju, jeste to što su napadači ovog puta bili strani državljani koji govore ruski jezik i fizički su ušli u radni prostor Udruženja, dok su tu bili zaposleni.

Prema njihovim navodima, jedan od njih nosio je majicu sa likom Ratka Mladića, bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog za ratni zločin i genocid u BiH.

Pomoću snimaka kamera za nadzor je uočeno da se radi o istim ljudima koji su i ranije ulazili u kancelarije Udruženja gde se nekoliko ruskih državljana pre upada raspitivalo o radu Udruženja, te je "jasno da je u ovom slučaju reč o planiranoj i organizovanoj akciji", piše u saopštenju.

Udruženje smatra da je cilj ovog upada bilo je izazivanje nesigurnosti i straha zaposlenih.

Ocenjuju da je taj upad direktna posledica neprocesuiranja sve učestalijih napada na organizacije civilnog društva i aktiviste, kao i posledica "organizovane kampanje mržnje - pozivanja na lov na veštice koji predstavlja izuzetno veliku opasnost za sve one građane Srbije koji nastoje da koriste svoje pravo na slobodu govora".

Dodaje se da su zaposleni odmah posle upada pozvali policiju koja međutim "nije napravila ni zapisnik".

MUP Srbije: Radimo na identifikaciji izvršioca

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je u odogovoru za RSE saopštilo da policijski službenici "preduzimaju neophodne mere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti i identifikacije izvršioca".

Napominju da je Policijskoj stanici (PS) Stari grad 20. septembra prijavljeno da su tri nepoznate osobe ušle u prostorije udruženja Кrokodil i sa terase skinule zastavu Ukrajine koju su odnele sa sobom.

"Policijski službenici su na licu mesta obavili razgovor sa odgovornim licem udruženja koje su, potom, uputili da dođe u PS Stari grad radi podnošenja prijave i dostavljanja video-zapisa sa nadzornih kamera, što do sada nije učinjeno", navodi se u odgovoru.

Dodaju da je o događaju odmah obavešteno nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Udruženje i ranije meta napada

Ovo nije prvi put da je udruženje Krokodil na udaru napadača. Nepoznate osobe su u martu 2023. ispisale su grafite sa pretećim porukama i govorom mržnje i vandalizovale imovinu na prostorijama

Prethodno je krajem 2022. godine u više navrata uništen mural sa likom i stihovima poznate ukrajinske spisateljice Lesje Ukrajinke u Beogradu, čije oslikavanje je podržalo Udruženje.

Preko njega je crnom bojom bilo ispisano slovo Z - simbol ruske agresije na Ukrajinu, kao i poruke "Ovo je Srbija! Nema mesta za ovo!" i "Nema nacizma ovde!".

Osim toga, predstavnici ovog udruženja su dobijali niz pretnji nedavno nakon što su organizovali uklanjanje nacionalističkog murala kod Trga Slavija u centru Beograda.

Udruženje "Krokodil" bavi se promovisanjem kulture i politike dijaloga i pomirenja na prostoru Zapadnog Balkana, ali i razumevanja i prihvatanja različitosti u čitavoj Evropi.

XS
SM
MD
LG