Dostupni linkovi

Udruženja novinara u Srbiji: Obezbeđenje Opštine Inđija fizički napalo novinarku


Novinarka Verica Marinčić u zgradi Opštine Inđija, 4. marta 2024.
Novinarka Verica Marinčić u zgradi Opštine Inđija, 4. marta 2024.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštili su da je obezbeđenje Opštine Inđija fizički napalo novinarku portala IN Medija Vericu Marinčić i zatražili da vinovnik bude kažnjen.

UNS je objavio da ju je pripadnik obezbeđenja gurao da bi je izbacio iz zgrade opštine.

"Uhvatio me je čvrsto za nadlakticu i stegao ne bih li ispustila telefon iz ruke, i na kraju mi ga je oteo. Viknula sam, a koleginica iz Televizije N1 videla je incident i snimila ga. On je tada ustuknuo", rekla je Marinčić.

Ona je objavila da je incident prijavila policiji i dala izjavu.

Marinčić je izveštavala sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice, dok je trajao sastanak predsednika Opštine Inđija i predstavnika mesnih zajednica Čortanovci i Beška.

UNS dodaje da je u opštinsku zgradu ušla sa ostalim novinarima, te da joj je šef kabineta predsednika opštine rekao da napusti zgradu jer nema akreditaciju iako je nisu imali ni ostali novinari, a nije ni potrebna za tu vrstu događaja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da nosioci vlasti svim novinarima moraju da obezbede nesmetano izveštavanje sa događaja koji su od javnog interesa.

"Osuđujemo primenu sile nad novinarkom Vericom Marinčić i pozivamo nadležne da je zaštite i reaguju u skladu sa ovlašćenjima", dodao je NUNS.

Na vlasti u Opštini Inđija je Srpska napredna stranka (SNS).

Novinarska udruženja naglasila su da je zakonom zabranjeno da pripadnik privatnog obezbeđenja fizički dotakne stranku i da napadač za ovakav postupak mora da odgovara.

XS
SM
MD
LG