Dostupni linkovi

Policija nema dokaze da je liderka sinagoge u Detroitu ubijena iz anitsemitizma


Samantha Woll, septembar 2022.
Samantha Woll, septembar 2022.

Policija nije pronašla dokaze koji bi pokazali da je antisemitizam bio motiv ubistva predsjednice lokalne sinagoge u Detroitu, u američkoj saveznoj državi Michigan.

Šef policije Detroita James White saopštio je da "nisu pronađeni dokazi koji bi pokazali da je zločin motivisan antisemitizmom". Policija ispituje motive zločina i poziva javnost da ne donosi zaključke prerano.

Samantha Woll, koja je vodila sinagogu Isaac Agree u centru grada i bila bivša pomoćnica demokratske članice Kongresa Elise Slotkin i službenica u kampanji za generalu tužiteljicu Danu Nessel, ostala je upamćena kao vođa zajednice koji je radila na izgradnji mostova.

"Sam je bila najljubaznija osoba koju sam poznavala", objavila je Nessel u subotu na društvenoj mreži X.

"Vodila ju je njena iskrena ljubav prema svojoj zajednici, državi i zemlji. Sam je zaista iskoristila svoju vjeru i aktivizam da stvori bolje mjesto za sve", dodala je Nessel.

Sahrana je održana u nedjelju popodne u predgrađu Detroita.

Američki Federalni istražni biro (FBI) učestvuje u istrazi, ali nije navedeno da li je identifikovan osumnjičeni.

Vlasti su navele da je tijelo pronađeno u njenoj kući u subotu ujutro nakon što je neko pozvao policajce da ih upozori na osobu koja leži na zemlji i ne reaguje.

"Dok su bili na mjestu zločina, policijski službenici su uočili trag krvi koji vodi policajce do stana žrtve, gdje se vjeruje da se zločin dogodio", rekao je policijski kapetan Dan Donakowski.

Woll (40) je vodila sinagogu Isaac Agree u centru grada od 2022. Vjerske grupe u oblasti Detroita pohvalile su njen međuvjerski rad.

Savjet za američke islamske odnose u Michiganu nazvalo je njenu smrt "tragičnim gubitkom", napominjući međuvjerski rad sa njenom kongregacijom. To je obuhvatalo i održavanje molitvenog bdjenja za žrtve smrtonosnog napada na sinagogu u Pensilvaniji 2018.

Slotkin je takođe komentarisala na X-u, rekavši u subotu da joj je srce slomljeno zbog smrti Woll.

"U politici i u jevrejskoj zajednici, posvetila je svoj kratak život izgradnji razumijevanja među vjerama, donoseći svjetlost u lice tame", rekla je Slotkin.

XS
SM
MD
LG