Dostupni linkovi

Tviter suspendovao naloge ambasada Srbije u nekoliko država, saopštile vlasti


Tviter je, prema tvrdnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, suspendovao 18. avgusta 2022. naloge ambasada Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu. Ilustrativna fotografija
Tviter je, prema tvrdnji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, suspendovao 18. avgusta 2022. naloge ambasada Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu. Ilustrativna fotografija

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 22. avgusta da su tviter nalozi ambasada Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i Generalnog konzulata u Čikagu, suspendovani 18. avgusta.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, to je učinjeno "bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži".

Ministarstvo u saopštenju ističe “da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države koja nije izložena bilo kakvim sankcijama budu cenzurisana na ovaj način”.

"Neki od spomenutih profila nedavno (su) otvoreni i nisu bili aktivni, dok na preostalima nije bilo nijednog sadržaja koji bi se mogao opisati kao neprimeren", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Srbija zemlja čije je strateško opredeljenje članstvo u Evropskoj uniji, te medijske slobode prilagođava "najvišim evropskim standardima".

"Zato je i apsurdno što je niz naših diplomatsko-konzularnih predstavništava cenzurisano na jednoj društvenoj mreži koja se hvali time da promoviše demokratiju i pluralizam mišljenja", saopštili su iz ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije se, kako se navodi, obratilo kompaniji Tviter sa zahtevom da nalozi diplomatsko-konzularnih predstavništava budu odblokirani.

Ministarstvo u saopštenju navodi da izražava nadu da blokada naloga "nije deo pokušaja da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu", pre svega, kako se ističe, o situaciji na Kosovu.

Do tenzija na Kosovu došlo je 31. jula kada su lokalni Srbi podigli barikade na severu Kosova kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da Kosovo i Srbija pronađu rešenje najkasnije 31. avgusta kako bi se izbegla nova eskalacija na severu Kosova.

Radio Slobodna Evropa (RSE) poslao je upit kompaniji Tviter, ali nisu bili dostupni za hitan komentar o ovom saopštenju ministarstva.

Kompanija Tviter suspendovala je 18. avgusta naloge na desetine aktuelnih i bivših poslanika i političara vladajuće Srpske napredne stranke u Srbiji, kao i jednog Vladinog zvaničnika.

Tviter je suspendovao naloge 13 poslanika Srpske napredne stranke (SNS), koju predvodi aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

Iz ove kompanije su za RSE 19. avgusta naveli je da u slučaju ovih suspendovanih naloga iz Srbije greškom preduzela mere prinude.

Među suspendovanim nalozima bio je i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, koga je na tu funkciju 2020. imenovala Vlada Srbije.

Iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabeleženo i njegovo političko delovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca.

XS
SM
MD
LG