Dostupni linkovi

Prijedlog pritvora za četvoricu osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima


Zgrada Tužilaštva i Suda BiH, Sarajevo, 15. juli 2021.
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH, Sarajevo, 15. juli 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputit će Sudu BiH, nakon ispitivanja, prijedlog za određivanje pritvora četvorici osumnjičenih za ratni zločin nad osobama srpske nacionalnosti, saopćilo je Tužilaštvo BiH u srijedu, 8. decembra.

Riječ je o osobama koje su uhapšene u utorak, 7. decembra, a pod istragom su zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti iz naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, u blizini Sarajeva.

"Pritvor će biti predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike", naveli su iz Tužilaštva BiH, ističući da se istraga u ovom predmetu intenzivno nastavlja u pravcu podizanja optužnice.

Podsjećamo, pet osoba uhapšeno je 7. decembra na području Kantona Sarajevo, zbog sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BIH je ranije saopćilo da se istraga odnosi na zločine nad srpskim civilima s područja sarajevskih naselja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru Osnovne škole "Aleksa Šantić" i zatvoreni u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

"Optuženi se terete za ubojstva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava", ističe se u saopćenju.

Spomenik Srbima i Hrvatima ubijenim na Kazanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Osumnjičeni su bili pripadnici 4. Motorizirane brigade Armije RBiH.

Navodi se i da su osumnjičeni odgovorni za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, vezano za nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na ponižavajući način, prisiljavanje rada, kao i nanošenje tjelesnih i psihičkih ozljeda koje su ostavile trajne i teške posljedice na ozlijeđene.

XS
SM
MD
LG