Dostupni linkovi

Tužilaštvo odbacilo prijavu za zlostavljanje LGBT+ osobe u Beogradu


Andrej Obradović u štrajku glađu pred zgradom Skupštine Srbije, Beograd, april 2024.
Andrej Obradović u štrajku glađu pred zgradom Skupštine Srbije, Beograd, april 2024.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 4. septembra odbacilo krivičnu prijavu koja je podneta pre šest meseci zbog, kako je saopštilo je udruženje "Da se zna!", policijske brutalnosti nad pripadnikom LGBT+ zajednice Andrejem Obradovićem i njegovom cimerkom.

Udruženje "Da se zna!" je izrazilo razočaranje povodom ovakve odluke tužilaštva.

"Posebno je ponižavajuća činjenica da ovakva odluka tužilaštva dolazi svega dva dana pred održavanje Parade ponosa, događaja koji slavi ponos, dostojanstvo i ljudska prava LGBT+ osoba", saopštili su iz ovog udruženja.

Najavili su da će na odluku Prvog osnovnog javnog tužilaštva podneti prigovor Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

"Ovakva odluka tužilaštva samo je nastavak prakse potpunog tolerisanja policijskog nasilja kojem su izloženi građani Srbije, naročito pripadnici manjinskih i diskriminisanih grupa. Ovo je veliki korak nazad za vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava u Srbiji", naveli su iz "Da se zna!".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je krajem februara da Tužilaštvo postupa po pritužbi na rad policajaca u ovom slučaju.

"Postupak po pritužbi koju smo MUP-u podneli na rad policijskih službenika okončan je delimičnim usvajanjem pritužbe, odnosno odlukom Komisije za rešavanje pritužbi da su navodi o policijskom nasilju nad Andrejem i njegovom cimerkom delimično osnovani", rekli su iz organizacije za zaštitu prava LGBT+ osoba "Da se zna!".

Ovo udruženje je prethodno saopštilo da su podnete krivične prijave zbog načina na koji je policija 14. februara izvela akciju u stanu u kom je sa prijateljicom živeo Andrej Obradović.

"Policija je provalila u stan, navodno zbog prijave da se u njemu nalazi droga. Kada su u sobi videli su LGBT+ zastavu počeli su brutalno da se iživljavaju", rekao je u februaru Bojan Lazić, iz "Da se zna!".

Dodao je da Obradoviću i njegovoj cimerki posle privođenja nije dato pravo na advokata.

Zaštitnik građana Srbije 27. februara je saopštio da je pokrenuo postupak u ovom slučaju zbog sumnje da su policajci prekoračili ovlašćenja.

Iz "Da se zna!" su 5. septembra saopštili da je MUP u odgovoru zamolio Zaštitnika građana da ih izuzme obaveze da dostave snimke policijske akcije u stanu Obradovića i njegove cimerke.

Andrej Obradović je u aprilu pet dana štrajkovao glađu pred zgradom Skupštine Srbije u Beogradu tražeći procesuiranje odgovornih. Nakon što ga je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saslušalo je 17. aprila prekinuo je taj vid protesta.

Kako je prenelo udruženje "Da se zna!", Obradović je na saslušanju ponovio tvrdnje iz krivične prijave o nasilju koje je doživeo.

Štrajkom glađu protiv policijske torture prema LGBT+ u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Nevladina organizacija "Da se zna!" saopštila je da je tokom 2023. godine dokumentovala 85 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima LGBT+ zajednice.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je u izveštaju početkom 2024. godine da se LGBT+ osobe u Srbiji suočavaju sa netolerancijom, pretnjama i nasiljem.

XS
SM
MD
LG