Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv osobe koja je prijetila uposlenicima Ambasade SAD-a


Zgrada Ambasade Sjedinjenih Država, Sarajevo (foto arhiv)
Zgrada Ambasade Sjedinjenih Država, Sarajevo (foto arhiv)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osobe koja se tereti da je javno prijetila uposlenicima Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu.

Iz Tužilaštva su naveli da se A. A. na teret stavlja da je, u stanju neuračunljivosti, 20. januara ove godine, u namjeri da ozbiljno zastraši stanovništvo u BiH, putem društvenih mreža javno prijetio izvršenjem napada na život, fizički integritet, ograničenjem slobode kretanja i uzimanjem za taoce zaposlenike Ambasade SAD-a.

Za osumnjičenog se navodi i da je ranije osuđivan.

Tužilaštvo je navelo da se optuženi tereti da je u stanju neuračunljivosti počinio krivično djelo terorizam.

Optužnicu treba potvrditi Sud Bosne i Hercegovine.

Ranije prijetnje ambasadama u BiH

Tužiteljstvo BiH podiglo je 24. oktobra 2023. optužnicu protiv ranije više puta osuđivanog Semira Škalje da je ugrozio sigurnost ambasadorice i diplomatskog osoblja Ambasade Švedske u ovoj zemlji.

Prema optužnici, Škaljo je, nezadovoljan svojom deportacijom iz Švedske 2017. godine, prijetio osoblju ambasade porukama na zvaničnim profilima ambasade te zemlje u BiH.

Tužilaštvo BiH je 16. septembra 2020. godine podiglo optužnicu protiv Ranka Petrovića iz Tuzle zbog prijetnji na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH Larsa Gunara Wigemarka i glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Mevlid Jašarević je u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Država, a zbog ovog terorističkog napada osuđen je na 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG