Dostupni linkovi

Turska povezuje ulazak Švedske u NATO s kupovinom F-16 od SAD


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan i mađarski premijer Viktor Orban na sastanku u Budimpešti, 18. decembar 2023.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan i mađarski premijer Viktor Orban na sastanku u Budimpešti, 18. decembar 2023.

Ratifikacija članstva Švedske u NATO u turskom parlamentu zavisi od odobravanja zahteva Turske u američkom Kongresu za kupovinu borbenih aviona F-16, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), pozivajući dva parlamenta da deluju "istovremeno".

Erdoan je u izjavi objavljenoj u utorak takođe rekao da Kanada i drugi saveznici u NATO-u moraju ukinuti embargo na oružje uveden Turskoj.

"Pozitivni razvoji u SAD u vezi s pitanjem F-16 i ispunjavanje obećanja Kanade će ubrzati pozitivan stav našeg parlamenta o (članstvu Švedske)", rekao je Erdoan, dodajući da je "sve to povezano."

Erdoan je to rekao kasno u ponedeljak dok se vraćao iz posete Mađarskoj. Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje nisu zvanično odobrile kandidaturu Švedske za pridruživanje transatlantskom vojnom savezu.

Erdoanovu izjavu prenela je državna novinska agencija Anadolija.

On je rekao novinarima da je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan pokrenuo pitanje istovremenog odobrenja turskog parlamenta i Kongresa tokom ove nedelje tokom razgovora s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom (Antony).

"Ako ovo radimo istovremeno, imaćemo priliku da ovo prođemo kroz parlament mnogo lakše", rekao je Fidan Blinkenu, prema rečima Erdoana.

Erdoan je u oktobru podneo protokol o prijemu Švedske u parlament, ali je proces ratifikacije zastao.

Turski lider je potom povezao to pitanje s Kongresom koji je odobrio zahtev Turske za kupovinu 40 borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju postojeće flote.

Turska je odlagala ratifikaciju švedskog članstva više od godinu dana. Ankara je optuživala Švedsku da ne shvata dovoljno ozbiljno zabrinutost za bezbednost Turske, uključujući njenu borbu protiv kurdskih militanata i drugih grupa koje Ankara smatra bezbednosnim pretnjama.

Odlaganja su frustrirala druge saveznike u NATO-u, koji su brzo prihvatili Švedsku i Finsku u Alijansu nakon što su te susedne zemlje odustale od dugogodišnje vojne neutralnosti posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Mađarska je navela da neće biti poslednja koja će odobriti pristupanje, iako je vladajuća stranka Fides, koja ima ustavnu većinu u mađarskom parlamentu, odbila da glasa o tom pitanju.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG