Dostupni linkovi

U terorističkom napadu na vojnu tvornicu u Turskoj pet mrtvih i 22 ranjeno, dvoje napadača 'neutralizirano'


Policija i hitna pomoć u blizini mjesta eksplozije
Policija i hitna pomoć u blizini mjesta eksplozije

Pet osoba je poginulo, dok su 22 ranjene u terorističkom napadu na prostorije turske zrakoplovne i obrambene kompanije TUSAS u predgrađu Ankare, saopćio je u srijedu turski ministar unutarnjih poslova.

Ministar Ali Yerlikaya je naveo da je dvoje osumnjičenih za napad - jedan muškarac i jedna žena - "neutralizirano".

Turske vlasti su saopćile da je napad vjerojatno povezan s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koju Turska, kao i SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

"Način na koji je ova akcija izvedena vrlo je vjerojatno povezan s PKK-om", rekao je Yerlikaya i dodao da su napori na otkrivanju počinitelja u tijeku.

Ministar obrane Yasar Guler također je uperio prst u "zlikovce PKK".

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je bio u Rusiji na samitu BRICS-a gdje je razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom, osudio je napad i primio Putinovu sućut. NATO, Sjedinjene Države i Europska unija također su osudili napad.

Napad na tursku aviokompaniju blizu Ankare
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00


Turska zrakoplovna industrija (TUSAS), među ostalim projektima, dizajnira, proizvodi i sastavlja prvi turski borbeni avion KAAN, civilne avione, bespilotne letjelice i druge obrambene, industrijske i svemirske sisteme. Ova firma je ovlaštena za proizvodnju borbenih aviona F-16 dizajniranih u SAD-u. Također radi modernizaciju starijih aviona za tursku vojsku.

Dva glavna vlasnika su turske oružane snage i civilni ogranak turske vlade zadužen za poboljšanje obrambenih sposobnosti i upravljanje vojnom nabavom.

Privatna turska televizija NTV izvijestila je da je grupa napadača stigla na ulaz u kompleks u taksiju tijekom izmjene osoblja osiguranja. Najmanje jedan od napadača aktivirao je bombu, dok su ostali napadači uspjeli ući u kompleks.

Ranije su mediji izvijestili kako se u kompleksu čula eksplozija praćena pucnjavom. Takožer su izvijestili o razmjeni vatre koja je trajala više od sat vremena.

Dim, hitne spasilačke ekipe i policajci na mjestu eksplozije u Ankari 23. 10. 2024.
Dim, hitne spasilačke ekipe i policajci na mjestu eksplozije u Ankari 23. 10. 2024.

Ured glavnog javnog tužitelja u Ankari započeo je istragu o napadu, prema Jilmazu Tunču, turskom ministru pravosuđa.

Osude napada

Izjave osude i sućuti obiteljima žrtava objavio je niz zemalja..

Generalni sekretar NATO-a Mark Rutte nazvao je Erdogana kako bi ponudio podršku, rekavši da savez "stoji uz Tursku", napisao je na X, koristeći službeni turski naziv zemlje.

"Snažno osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i pomno pratimo razvoj događaja", naveo je Rutte.

Europska unija osudila je smrtonosni napad, kako je navela, "terorista" na obrambenu tvrtku u blizini turske prijestolnice Ankare, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

"Danas su teroristi napali sjedište turske zrakoplovne tvrtke u Ankari, što je rezultiralo smrtnim slučajevima i ozlijeđenima. Snažno osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima. EU izražava solidarnost s Turskom u ovom teškom trenutku", naveo je Borrell na mreži X.

Sjedinjene Države osuđuju smrtonosni napad na tursku obrambenu tvrtku, priopćila je Bijela kuća u srijedu.

"Iako još ne znamo motiv ili tko točno stoji iza toga, snažno osuđujemo ovaj čin nasilja", rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Njemačke opisala je napad kao "duboko šokantan" i rekla da Njemačka osuđuje "sve oblike terorizma na najoštriji mogući način".

XS
SM
MD
LG