Dostupni linkovi

Erdogan kritikovao mirovnjake UN-a na Kipru


Recep Tayyip Erdogan, Ankara, 3. avgust 2023.
Recep Tayyip Erdogan, Ankara, 3. avgust 2023.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kritikovao mirovne snage Ujedinjenih nacija na Kipru zbog blokiranja izgradnje puta na tom etnički podijeljenom ostrvu na istoku Sredozemnog mora, nazivajući tu akciju "neprihvatljivom" a ponašanje mirovnjaka prema kiparskim Turcima kao - pristrasno.

Kipar je od 1974. godine podijeljen na južni, grčki dio, koji je članica Evropske unije, i sjeverni, turski dio, koji ne priznaje nijedna zemlja na svijetu osim Turske, a ona tu drži 35.000 svojih vojnika.

U tampon-zoni između sjevernog i južnog dijela ostrva nalaze se mirovne snage UN-a.

Govoreći nakon sastanka svog kabineta, Erdogan je rekao da Turska neće dozvoliti nikakvo "nezakonito" ponašanje prema kiparskim Turcima.

Kiparski Turci su se prije tri dana mlatili sa grupom pripadnika međunarodnih mirovnih snaga jer su zaustavile graditelje puta kroz tampon-zonu pod kontrolom UN-a.

Napad se dogodio kada su mirovne snage stale na put radnicima koji grade saobraćajnicu između sela Arsos, na otcjepljenom sjeveru ostrva, i etnički mješovitog sela Pila u tampon-zoni između sjeverne okupirane trećine ostrva i južnog, međunarodnog priznatog dijela Kipra.

"Sprečavanje kiparskih Turaka koji žive u Pili da dođu do svoje zemlje nije ni legalno ni humano", rekao je Erdogan. "Mirovne snage su bacile u sjenu svoju nepristrasnost i fizičkom intervencijom protiv seljana i nesretnim izjavama koje su dale nakon intervencije narušile svoju reputaciju na ovom ostrvu".

Jedan snimak prikazuje desetine kiparskih Turaka koje prilaze mnogo manjoj grupi slovačkih i britanskih vojnika iz sastava UN-a. Neki od mirovnjaka koji su pokušavali da spreče izgradnju puta dobili su udarce šakama u lice tokom nastojanja da naprave živi zid, držeći se jedan za drugog.

UN je naveo da su tri vojnika lakše povrijeđena i da im je ukazana medicinska pomoć.

Ovakva eskalacija tenzija nije viđena godinama na ostrvu.

Sporni put bi kiparskim Turcima omogućio direktan pristup selu Pila, a bio bi zaobiđen kontrolni punkt na sjevernom obodu britanske vojne baze.

Ta baza je jedna od dvije koje je Velika Britanija zadržala na ostrvu pošto je 1960. godine Kipar stekao nezavisnost od njene kolonijalne vlasti.

Kiparski Grci izgradnju puta doživljavaju kao potez koji ima vojnu svrhu na osjetljivom mjestu duž tampon-zone koja se proteže 180 kilometara duž linije razdvajanja sa međunarodnom nepriznatom državom kiparskih Turaka.

"Prijetnje sigurnosti pripadnicima mirovnih snaga UN-a i nanošenje štete imovini UN-a su neprihvatljivi i predstavljaju ozbiljan zločin prema međunarodnom pravu koji će biti gonjen po zakonu", saopštile su mirovne snage UNFICYP.

XS
SM
MD
LG