Dostupni linkovi

Policija u Turkmenistanu privodi parove koji se drže za ruke u javnosti


Policija u Turkmenistanu pritvara parove jer su sjedili blizu jedno drugom ili su se držali za ruke u javnosti.
Policija u Turkmenistanu pritvara parove jer su sjedili blizu jedno drugom ili su se držali za ruke u javnosti.

Piše: Turkmenski servis RSE

Mladi bračni par u gradu Turkmenabatu grlio se u parkiranom automobilu kada im je prišao policajac i zaprijetio hapšenjem zbog podrivanja moralnih vrijednosti.

"Grlio sam svoju ženu da je smirim jer je plakala dok smo razgovarali o tome kako nabaviti dovoljno novca za neke potrebne lijekove", rekao je muškarac. "Ovih dana smo u finansijskim problemima. U tom trenutku došao je policajac i sukobio se s nama."

Muškarac je rekao da je policajac koji je patrolirao u njihovoj četvrti Bahar tražio da par pokaže svoje pasoše i vjenčani list kako bi dokazali da su zakonski u braku, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Muškarac je kazao da, uprkos tome što je na kraju utvrđen bračni status para, policajac ih nije pustio, već je pokušao iznuditi mito.

"Kada sam odbio dati novac, policajac mi je zaprijetio: 'Ne zaboravi da živiš u ovom gradu, pa ćemo se opet sresti'", ispričao je muškarac opisujući incident od 7. maja.

Čovjek je govorio pod uslovom anonimnosti strahujući od odmazde zvaničnika u strogo kontrolisanoj centralnoazijskoj državi, jednoj od najrepresivnijih zemalja na svijetu.

U posljednjih nekoliko sedmica bilo je više izvještaja o sličnim incidentima u Turkmenabatu, glavnom gradu sjeveroistočne pokrajine Lebap, u kojima je policija napadala parove koji su se držali za ruke, sjedili blizu, ljubili se ili grlili na javnim mjestima.

Javno iskazivanje ljubavi nije zabranjeno u Turkmenistanu, ali policija je u drugim turkmenskim regijama, uključujući glavni grad, Ašgabat i provinciju Mari, ranije bila optužena za hapšenje mladića i djevojaka u parkovima i na ulicama zbog kršenja "društvenih normi".

"Prekršitelje" u Mariju odvodili su s lisicama u policijske stanice i tjerali ih na predavanja o moralnim vrijednostima.

Stanovnici Turkmenabata kažu da je najnovije ograničenje u njihovom gradu počelo u aprilu kada se nekoliko lokalnih studenata i drugih mladih ljudi požalilo da su upali u zasjedu policajaca koji su naizgled bili policajci za moral.

U većini slučajeva incidenti su završili tako što je policija koja je od parova iznuđivala novac, prema riječima nekoliko osoba uključenih u racije.

'Nedolično za Turkmena'

Učenik iz strukovne škole Turkmenimija rekao je za RSE da se početkom maja našao na meti policije dok je bio sa djevojkom u gradskom parku Gorogli.

"Poljubio sam djevojku u čelo kada sam primijetio policajca kako nas slika telefonom. Tada nam je rekao: 'Zar vas nije sram da se ovako ponašate na javnom mjestu? '", rekao je student za RSE pod uslovom da ostane anoniman.

Policajac je potom nastavio s namjerom da uhapsi par zbog "remećenja javnog reda i mira", tvrdi student, dodajući da ih je policajac konačno pustio nakon što je platio mito.

"Rekao sam mu da imam 20 dolara u džepu. Ozbiljno lice policajca odmah se razvuklo u osmijeh i rekao nam je: 'Nemojte biti zločesti ovdje'", rekao je student iz Turkmenabata.

Žena i muškarac hodaju ulicom u Ašgabatu.
Žena i muškarac hodaju ulicom u Ašgabatu.

Drugi stanovnik je tvrdio da su jedne rane večeri u aprilu on i njegova djevojka zaustavljeni dok su se držali za ruke na gradskom Trgu nacionalne zastave.

Mladić je rekao da je policajac prekorio par zbog njihovog "sramotnog ponašanja koje je nedolično za Turkmene, posebno pod nacionalnom zastavom", i pokušao ih je natjerati da uđu u policijsko vozilo.

"Policajci su mi prijetili da će pokrenuti krivični postupak protiv mene zbog optužbi za pružanje otpora policajcu", rekao je muškarac za RSE. "Tada me jedan od policajaca odveo na jednu stranu i tražio (ekvivalent od) 30 dolara. Rekao sam mu da kod sebe imam samo 10 dolara. Uzeo je novac i pustio nas."

RSE ne može provjeriti tvrdnje stanovnika. Regionalni zvaničnici u Lebapu nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Međutim, vlasti u Turkmenistanu poznate su po ograničavanju sloboda i građanskih prava svojih građana.

U obalnoj pokrajini Balkan policija je ranije ove godine uvela neslužbeni noćni policijski čas kojim se ljudima zabranjuje da napuštaju svoje domove nakon 21 sat.

Stanovnici su rekli da su dobili letke od regionalne policije koji su ih upozoravali da ne "šetaju ulicama u večernjim satima sa ili bez posebnog razloga".

Učenice srednjih škola u pokrajinama Balkan i Dašoguz podvrgnute su obaveznim testovima nevinosti, za koje zvaničnici kažu da su potrebni za procjenu moralnosti tinejdžera. Kontroverzni testovi provedeni su bez pristanka učenica i njihovih roditelja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG