Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD-a odlučio da Trump može ostati na glasačkom listiću


Bivši američki predsjednik Donald Trump tokom Konferencije konzervativne političke akcije 24. februara 2024. u Marylandu
Bivši američki predsjednik Donald Trump tokom Konferencije konzervativne političke akcije 24. februara 2024. u Marylandu

Američki Vrhovni sud jednoglasno je poništio odluku suda u saveznoj državi Kolorado kojom se Donaldu Trumpu brani učešće na unutarstranačkim izborima.

Vrhovni sud Kolorada uklonio je bivšeg predsjednika SAD-a sa glasačkih listića u decembru, navodeći zabranu iz ustava kojom se pobunjenici ne mogu kandidovati na izborima. Sudije američkog Vrhovnog suda su prvo optužile saveznu državu da su prekoračili svoja ovlašetenja, a sada su odlučili da će Trump ostati na glasačkom listiću.

Prema amandmanima američkog ustava zabranjeno je obavljanje funkcije svakome ko je "učestvovao u pobuni". Presuda u Koloradu odnosila se na Trumpove postupke tokom napada njegovih pristalica na zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021. godine.

"Države nemaju ovlasti prema Ustavu da sprovode Odeljak 3 u odnosu na savezne funkcije, posebno na predsjedništvo", navodi se u nepotpisanom mišljenju suda.

Sudije su utvrdile da samo Kongres može sprovesti odredbu protiv federalnih zvaničnika i kandidata.

Trump je na svojoj Truth Social platformi napisao da je odluka "velika pobjeda za Ameriku".

Konzervativna većina Vrhovnog suda od šest prema tri uključuje troje sudija koje su imenovane tokom prethodnog mandata. Od donošenja presude 2000. godine u slučaju Bush protiv Gorea, kojim su sporne izbore te godine ustupili republikancu Georgeu W. Bushu u odnosu na demokrata Ala Gorea, sud nije imao ovako centralnu ulogu u predsjedničkoj utrci.

Odluka znači da Trump može da učestvuje u republikanskim unutarstranačkim izborima u utorak 5. marta, na dan kada bi mogao i zapečatiti mjesto kao republikanski predsjednički kandidat.

Kolorado će zajedno sa 15 drugih država glasati u maratonskom glasanju nazvanom "Super utorak".

Trump je favorit za kandidata republikanaca kojim nastoje izazvati demokratskog predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima 5. novembra.

Njegov jedini preostali konkurent za nominaciju njegove stranke je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Trumpu je također zabranjeno da bude na glasačkom listiću u Maineu i Illinoisu, ali su te odluke stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Kolorado.

Trumpovu podobnost na sudu je osporila grupa od šest birača u Koloradu koji su ga prikazali kao prijetnju američkoj demokratiji i tražili da ga se smatra odgovornim za napad njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG