Dostupni linkovi

Zelenski kaže da Ukrajina 'ostvaruje ciljeve' u Kursku


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom konferencije za medije u Kijevu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom konferencije za medije u Kijevu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da ukrajinske snage postižu svoje ciljeve upadom u Kursk, dok Moskva sa druge strane priznaje da je oštećen treći most koji je ključan za kretanje ruske vojske.

"Načelnik štaba je također izvijestio o novim dešavanjima u operaciji u Kurskoj regiji. Ostvarujemo svoje ciljeve," napisao je Zelenski na Telegramu.

Ranije je saopšteno da je Ukrajina oštetila treći most preko rijeke Sejm u ruskoj oblasti Kursk, potvrdila je Moskva 19. avgusta.

Ovu informaciju potvrdio je predstavnik ruskog Istražnog komiteta na Telegram kanalu voditelja ruske državne televizije Vladimira Solovjova. Na snimku, istražitelj je rekao da su ukrajinske snage udarile na most dan ranije.

Komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mykola Oleschuk rekao je dan ranije da je njegova vojska oštetila drugi strateški most preko Sejma, ograničavajući kapacitete snabdijevanja Rusije. Ruski vojni blogeri ranije su objavili sliku prvog mosta koji je pogođen u blizini sela Zvanoje u Kursku

Analitičari kažu da je uklanjanje mostova preko Sejma ključno za Ukrajinu kako bi osigurala siguran bok u ofanzivi na Kursk otežavajući Moskvi snabdijevanje vojske.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula iznenadnu kontraofanzivu na rusku oblast Kursk, čime su izmijenili dinamiku rata koji traje dvije i po godinu.

Sa druge strane u ruskom granatiranju Donjecka poginule su tri osobe, a devet je ranjeno rekao je šef regionalne vojne administracije Vadim Filaškin. Pored toga, Rusija je lansirala 11 dronova prema Donjecku, ali i drugim regijama uključujući Kijev. Svi dronovi su presretnuti rečeno je iz ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Dan ranije Rusija je ispalila 16 projektila i dronova, od toga je 13 oboreno, dok tri rakete nisu došle do cilja.

Napadi dolaze dok Ukrajina pokušava da ojača pozicije u ruskoj oblasti Kursk, skoro dvije sedmice nakon što su pokrenuli iznenadnu kontraofanzivu na rusku teritoriju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da operacija u Kursku "još uvijek nanosi gubitke ruskoj vojsci i ruskoj državi, njihovoj odbrambenoj industriji i ekonomiji".

On je u obraćanju 18. avgusta rekao da mu je vrhovni vojni komandant general-pukovnik Oleksandr Sirski rekao da situacija na prvoj liniji pokazuje "dobre rezultate" u svim pravcima.

Zelenski je također rekao da su "dobri rezultati u uništavanju ruske opreme u blizini Torceka", grada u oblasti Donjecka, sjeverno od glavnog grada regije.

Aleksej Kulemzin, gradonačelnik okupiranog Donjecka kojeg je na poziciju postavila Rusija, rekao je da su u ukrajinskom granatiranju ubijene dvije osobe, prenosi Reuters. Još uvijek nema komentara sa ukrajinske strane na ovu informaciju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG