Dostupni linkovi

Putin dodijelio titulu za 'herojstvo' brigadi osumnjičenoj za zločine u Buči


Žena prolazi pored uništenog ruskog oklopnog vozila, Buča kod Kijeva, Ukrajina, 5. april 2022.
Žena prolazi pored uništenog ruskog oklopnog vozila, Buča kod Kijeva, Ukrajina, 5. april 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio počasnu titulu za "herojstvo" 64. motorizovanoj brigadi, koju je Ukrajina optužila da je učestvovala u zločinima počinjenim u Buči, kod Kijeva.

Prema navodima Kremlja, Putin je 18. aprila potpisao ukaz kojim se brigadi dodjeljuje "počasno zvanje Garda zbog herojstva i upornosti, odlučnosti i hrabrosti" njenih pripadnika, te zbog odbrane "otadžbine i državnih interesa".

Ukrajinski i francuski forenzičari ekshumiraju žrtve iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

"Vješto i odlučno djelovanje cjelokupnog osoblja (brigade) tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini predstavlja model vršenja vojne dužnosti, hrabrosti, odlučnosti i visokog profesionalizma", napisao je Putin u obraćanju vojsci.

Kremlj ne navodi gdje se ta brigada sada nalazi i da li je raspoređena za neku drugu misiju.

Buča poslije zločina
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Proglašenje je obznanjeno dok još traje rat u kojem su nastradale hiljade ljudi, milioni Ukrajinaca su morali da napuste svoje domove, a Rusija je pogođena nezapamćenim sankcijama.

Ukrajinske vlasti optužile su rusku vojsku, posebno 64. motorizovanu brigadu da je počinila masakr nad civilima u Buči, koji je otkriven 30. marta poslije povlačenja ruskih vojnika.

Ruske vlasti demantovale su tu informaciju i optužile ukrajinske vlasti i zapadne medije da su iscenirali taj masakr, da bi opravdali nove sankcije i usporili mirovne pregovore.

Policija Ukrajine je prethodne nedjelje navela da je većina civila ubijenih u Buči preminulo od rana nanesenih vatrenim oružjem, a neke od žrtava su imale ruke vezane na leđima.

Invazija Rusije na Ukrajinu je počela 24. februara.

Izvor: RFE/RL

XS
SM
MD
LG