Dostupni linkovi

Dioničari Tesle odobrili Musku kompenzaciju od 56 milijardi dolara


Izvršni direktor Tesle Elon Musk, 2. novembar 2023.
Izvršni direktor Tesle Elon Musk, 2. novembar 2023.

Dioničari Tesle odobrili su izvršnom direktoru Elonu Musku isplatu plaće i ostalih beneficija, u iznosu od 56 milijardi dolara, kao i preseljenje sjedišta kompanije u Teksas.

Musku je milionska naknada odobrena kao poticaj da zadrži fokus na kompaniji, a mogla bi postati jedan od najvećih kompenzacijskih paketa u američkoj korporativnoj povijesti.

Prijedlog o isplati usvojen je unatoč protivljenju pojedinih velikih institucionalnih ulagača i kompanija posrednika.

Sutkinja iz američke savezne države Delavere odbacila je taj paket u januaru, navodeći da kompenzacija koju je odobrio odbor proizvođača električnih vozila "neshvatljivom sumom" koja je nepravedna prema akcionarima.

Dioničari Tesle odobrili su, također, na godišnjoj skupštini preseljenje kompanije iz Delawarea u Teksas, te su povećali nivo svoje kontrole tako što su skrati trajanje mandata članovima upravnog odbora kompanije.

"Ne otvaramo samo novo poglavlje za Teslu nego započinjemo novu knjigu", izjavio je Musk tokom skupštine.

Musk je u januaru zaprijetio da će raditi proizvode s umjetnom inteligencijom i robotikom izvan Tesle, ukoliko ne uspije steći dovoljnu kontrolu glasanja, što se odnosilo na odobravanje kompenzacijskog paketa za 2018. godinu.

Cijena Tesline dionice pala je oko 60 posto u odnosu na vrhunac iz 2021. jer je prodaja električnih vozila usporena, a Muskova pažnja podijeljena između Tesle i drugih kompanija koje vodi.

XS
SM
MD
LG