Dostupni linkovi

Zabeležen najtopliji dan u svetu od početka beleženja temperatura


Rashlađivanje u Pakistanu usred visokih temperatura, arhivska fotografija
Rashlađivanje u Pakistanu usred visokih temperatura, arhivska fotografija

Prosečna svetska temperatura dostigla je novi maksimum u ponedeljak 3. jula, po prvi put iznad 17 stepeni Celzijusa.

Naučnici kažu da je očitavanje bilo najveće u bilo kom instrumentalnom zapisu koji datira s kraja 19. veka, prenosi BBC.

Velika vrućina je posledica kombinacije vremenskog događaja El Ninjo i tekućih emisija ugljen-dioksida uzrokovanih ljudskim aktivnostima.

Istraživači veruju da će u narednim mesecima biti još rekorda kako El Ninjo bude jačao.

Od početka ove godine, istraživači su sve više zabrinuti zbog brzog rasta temperatura na kopnu i na moru.

Rekordnu prolećnu toplotu u Španiji i u mnogim zemljama Azije pratili su toplotni talasi na mestima koja ih inače nemaju, kao na primer u Severnom moru.

Ove nedelje Kina je nastavila da beeži trajni toplotni talas sa temperaturama na nekim mestima iznad 35 stepeni Celzijusa, dok je jug SAD takođe bio podložan teškim vremenskim uslovima.

U tom kontekstu, globalna prosečna temperatura dostigla je 17,01 C 3. jula, prema američkim nacionalnim centrima za procenu stanja životne sredine.

Time je oboren prethodni rekord od 16,92 C koji datira od avgusta 2016.

Temperatura u ponedeljak je najtoplija od kada je satelitsko praćenje počelo 1979. godine. Stručnjaci takođe veruju da je to najviše od kada su rasprostranjeni instrumentalni zapisi počeli krajem 19. veka.

Južna oscilacija El Ninja, ili ENSO, ima tri različite faze: toplu, hladnu ili neutralnu. To je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sistemu bilo gde na Zemlji, piše BBC.

U junu su naučnici izjavili da postoje uslovi El Ninja. To znači da dodatna toplota sada izvire na površinu Tihog okeana, podižući globalnu temperaturu.

"Prosečna globalna temperatura vazduha na površini koja dostiže 17 stepeni po prvi put od kada imamo pouzdane podatke je značajna simbolična prekretnica u našem svetu koji se zagreva", rekao je istraživač klime Leon Simons.

"Sada kada počinje toplija faza El Ninja, možemo očekivati mnogo više dnevnih, mesečnih i godišnjih rekorda koji će se obarati u narednih godinu i po dana", rekao je.


Rekordna temperatura u ponedeljak dolazi pošto je mesec jun takođe potvrđen kao najtopliji jun u globalnom rekordu.

Prosečne temperature širom planete bile su 1,46C iznad proseka u periodu između 1850. i 1900. godine.

Uticaj visokih temperatura se takođe oseća na svetskim ekstremima. Na Antarktiku je nedavno oboren julski temperaturni rekord sa očitavanjem od 8,7 stepeni Celzijusa u ukrajinskoj istraživačkoj bazi Vernadski.

S obzirom da će El Ninjo verovatno ojačati u narednim mesecima, verovatno je da će sve više rekorda biti srušeno kako leto na severnoj hemisferi bude odmicalo, zaključuje BBC.

XS
SM
MD
LG