Dostupni linkovi

Dvije osobe poginule u napadu na izraelski tanker kod Omana


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dva člana posade Britanac i Rumun poginuli su kada je tanker naftnih derivata kojim upravlja izraelski Zodiac Maritme napadnut kod Omana, saopštila je ova kompanija u petak. Američki i evropski izvori sumnjaju da je Iran izveo napade.

Napad u Arapskom moru na brod koji je u vlasništvu Japana, a plovi pod zastavom Liberije mogao bi biti i čin “pirata” objavila je Zodiac kompanija na svojoj stranici, dodavši da još uvijek istražuju okolnosti.

No, kako prenosi Reuters, evropski i američki izvori koji su upoznati sa obavještajnim izvještajima rekli su da je Iran glavni osumnjičeni, ističući da njihove vlade još uvijek traže uvjerljive dokaze.

Pročitajte:

Odvojeno, američki zvaničnik odbrane rekao je kako se čini da je brod napala bespilotna letjelica. Glasnogovornik izraelske ambasade u Washingtonu potvrdio je da se napad dogodio, ali nisu ponudili dokaze.

Operacija pomorske trgovine Ujedinjenog Kraljevstva koja pruža pomorske sigurnosne informacije kažu da napad nisu izvršili pirati.

Kada je napadnut brod je bio udaljen 280 kilometara sjeveroistočno od omanske luke Duqm. Kako navodi Refinitiv sistem za evidenciju brodova, tanker se kretao iz pravca Tanzanije ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iran i Izrael se posljednjih mjeseci međusobno optužuju za napade na plovila. Tenzije su porasle u Zaljevu kada su 2018. godine Sjedinjene Države izašle iz nuklearnog sporazuma i ponovo nametnule ekonomske sankcije.

Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG