Dostupni linkovi

Poljska od četvrtka ponovo uvodi tampon zonu na granici sa Bjelorusijom


Stražari stoje duž poljsko-bijeloruske granice, maj 2024.
Stražari stoje duž poljsko-bijeloruske granice, maj 2024.

Poljska će ponovo uvesti tampon zonu na granici sa Bjelorusijom, rekao je 10. juna zamjenik ministra unutrašnjih poslova Česlav Mrocček.

Zona će biti uvedena 13. juna i prostirat će se na 60 kilometara duž dva dijela granice s najvećim brojem ilegalnih pokušaja prelazaka.

Na današnjem sastanku u Białystoku na istoku zemlje, vlada premijera Donalda Tuska naredila je ministarstvu unutrašnjih poslova da započne proces izgradnje tampon zone. Time se želi otežati ilegalno krijumčarenje migranata preko poljsko-bjeloruske granice i poboljšati radni uslovi za čuvare granice, vojsku i policiju.

Tampon zona će vjerojatno biti široka 200 metara, a na nekim mjestima će biti puno šira, do dva kilometra.

Evropska unija(EU) i NATO članica Poljska ima granicu s Bjelorusijom koja je dugačka oko 400 kilometara.

Mjera je reakcija na nedavni fatalni napad nožem na poljskog vojnika na graničnoj ogradi. Vojska kaže da je vojnik napadnut s bjeloruske strane krajem maja. Ozbiljno je ozlijeđen i na kraju je podlegao ranama.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je 10. juna da će se uložiti svi napori u to da se uhvati i kazni napadač.

Poljska i EU optužuju bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da organizirano dovozi migrante iz kriznih regija na vanjske granice EU-a kako bi vršio pritisak na Zapad.

Tokom ljeta 2022. godine, Poljska je osigurala granicu s Bjelorusijom s više od pet metara visokom žičanom ogradom i elektroničkim nadzornim sistemom.

Uprkos izgradnji graničnih konstrukcija, migranti nastavljaju ilegalno prelaziti vanjsku granicu EU na dnevnoj bazi.

XS
SM
MD
LG