Dostupni linkovi

Novi zakon o moralu u Afganistanu stvara 'paklene uslove' za život


Talibansko bezbednosno osoblje čuva stražu dok Afganistanka obučena u burku šeta ulicom u okrugu Baharak u sjeveroistočnoj provinciji Badakšan u februaru 2024.
Talibansko bezbednosno osoblje čuva stražu dok Afganistanka obučena u burku šeta ulicom u okrugu Baharak u sjeveroistočnoj provinciji Badakšan u februaru 2024.

Piše: Abubakar Siddique Radio Azadi RSE

Talibani su pokušali da kontrolišu javne nastupe i ponašanje miliona Afganistanaca, posebno žena, od preuzimanja vlasti 2021.

Ali primjena pravila ekstremističke grupe koja regulišu moral, uključujući njen strogi islamski kodeks oblačenja i rodnu segregaciju u društvu, bila je sporadična i neujednačena širom zemlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Sada je tvrdolinijaška islamistička grupa formalno kodificirala svoj dugi niz drakonskih ograničenja, izazivajući strah među Afganistancima od strožeg sprovođenja zakona.

"Zakon o propagiranju vrlina i spriječavanju poroka", koji je zvanično usvojen i objavljen 21. avgusta, nameće stroga ograničenja na izgled, ponašanje i kretanje žena. Zakon takođe nameće ograničenja za muškarce.

Adela, žena srednjih godina, jedina je hraniteljica svoje desetočlane porodice. Ona je zabrinuta da će novi zakon o moralu narušiti ono malo prava koja žene još imaju.

Talibani su dozvolili nekim ženama, prvenstveno u sektoru zdravstva i obrazovanja, da rade van svojih domova.

"Bojim se da afganistanske žene više neće moći da idu na svoja radna mjesta", rekla je Adela za Radio Azadi RSE, čije je ime promijenjeno da bi se zaštitio njen identitet.

Dilavar, stanovnik glavnog grada Kabula, upozorio je na reakciju javnosti ako talibani intenziviraju primjenu svojih široko omraženih ograničenja.

"Mladi pate od ekstremne nezaposlenosti. Ugnjetavanje će izazvati reakcije", rekao je za Radio Azadi 26-godišnjak, čije je ime takođe promijenjeno zbog bezbjednosnih razloga.

Talibani su javno uništili hiljade muzičkih instrumenata u protekloj godini.
Talibani su javno uništili hiljade muzičkih instrumenata u protekloj godini.

Duga lista ograničenja

Novi zakon o moralu sastoji se od 35 članova, od kojih su mnogi usmjereni na žene.

Od žena se traži da potpuno pokriju lica i tijelo kada su u javnosti i zabranjeno im je da nose "providnu, usku ili kratku" odjeću. Zakon takođe zabranjuje ženama da podižu ton ili pjevaju u javnosti.

Žene takođe moraju da budu u pratnji muškog pratioca kada napuštaju svoje domove i ne mogu da koriste javni prevoz bez muškog pratioca.

Zakon zabranjuje odraslim muškarcima i ženama koji nemaju srodničku ili bračnu vezu da se gledaju u javnosti.

Muškarci takođe moraju da se oblače skromno, čak i kada se bave sportom ili vježbanjem. Zabranjeno im je brijanje ili podrezivanje brade. Muškarci su takođe primorani da prisustvuju molitvi kao i postu tokom svetog islamskog mjeseca ramazana.

"[Muškarci] ne bi trebalo da se šišaju i nose frizure koje krše islamski šerijatski zakon", kaže se u jednom od članova zakona. "Prijateljstvo i pomaganje [nemuslimanskim] nevjernicima i oponašanje njihovog izgleda" je zabranjeno.

Šeik Muhamed Halid Hanafi je talibanski ministar za promociju vrlina i prevenciju poroka
Šeik Muhamed Halid Hanafi je talibanski ministar za promociju vrlina i prevenciju poroka

Afganistanima je zabranjeno da "koriste ili promovišu" krst, kravatu i druge simbole za koje se smatra da su zapadni.

Predbračni seks i homoseksualnost su zabranjeni. Konzumiranje alkohola, upotreba zabranjenih droga i kockanje se smatraju teškim krivičnim djelima.

Puštanje ili slušanje muzike u javnosti je zabranjeno. U međuvremenu, zabranjena je i proslava nemuslimanskih praznika, uključujući Norvuz, persijsku Novu godinu.

Zastrašujuća talibanska moralna policija je odgovorna za sprovođenje zakona o moralu. Vjeruje se da ima više hiljada pripadnika moralne policije a nadgleda je Ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

Novim zakonom proširena su ovlašćenja policije za moral.

Pripadnici snaga biće raspoređeni širom zemlje kako bi nadgledali poštovanje zakona. Pripadnici policije za moral se upućuju da prestupnicima daju upozorenja. Ponovljeni prekršioci mogu biti pritvoreni, kažnjeni, pa čak im se može oduzeti imovina.

Policija za moral može da zadrži prestupnike do tri dana i bez suđenja izriče kazne "koje smatra odgovarajućim".

Talibani su prošle nedelje otkrili da su snage pritvorile više od 13.000 Afganistanaca tokom prošle godine zbog kršenja moralnih pravila ekstremističke grupe.

'Pakleni uslovi'

Afganistanci, zapadne zemlje i organizacije za ljudska prava naširoko su osudile talibanski zakon o moralu.

Talibani su branili zakon, za koji tvrde da je "čvrsto ukorijenjen u islamskim učenjima".

"Ovaj novi zakon je duboko štetan", rekla je Heder Bar, pomoćnica direktora za ženska prava u Human Rights Watch-u. "To predstavlja učvršćivanje i institucionalizaciju ovih pravila dajući im status zakona."

Ona je rekla da je zakon "ozbiljna eskalacija" i "brzo klizanje u sve paklenije uslove za afganistanske žene i djevojke".

Roza Otunbajeva, šef misije Ujedinjenih nacija za pomoć u Afganistanu, 25. avgusta je nazvala zakon "potresnom vizijom za budućnost Afganistana" zbog širokih ovlašćenja koje će talibanska policija za moral imati "da zaprijeti i pritvori bilo koga na osnovu širokih i ponekad nejasnih spiskova prekršaja."

Obaidullah Baher, predavač politike na Američkom univerzitetu o Afganistanu, rekao je da su dijelovi zakona o moralu "izuzetno nejasni".

Ipak, policiji za moral su data široka ovlašćenja, uključujući da "arbitrarno" kažnjava ljude bez odgovarajućeg procesa, rekao je on.

"[Ovo] ih čini sudijom, porotom i dželatom", rekao je Baher.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG