Dostupni linkovi

Talibani sudjeluju na skupu o Afganistanu nakon što su isključene žene


Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid na konferenciji za novinare u u Kabulu, 30. juna 2024.
Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid na konferenciji za novinare u u Kabulu, 30. juna 2024.

Talibanska delegacija pristala je 30. juna prisustvovati samitu o Afganistanu, koji se održava u Kataru, nakon što su organizatori objavili da će žene biti isključene sa skupa, piše AP.

Dvodnevni sastanak je treći skup pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda o afganistanskoj krizi u Dohi, glavnom gradu Katara.

Glasnogovornik talibanske vlade Zabihullah Mujahid napisao je na društvenoj mreži X da se delegacija sastala na marginama sastanka sa predstavnicima Rusije, Indije i Uzbekistana.

Kako je napisao, na sastanku s ruskim predstavnicima razgovarano je o jačanju odnosa između Afganistana i Rusije.


Talibani nisu bili pozvani na prvi sastanak, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da su postavili neprihvatljive uvjete za prisustvo i na drugom sastanku u februaru, uključujući zahtjeve da se članovi afganistanskog civilnog društva isključe iz pregovora i da se talibani tretiraju kao legitimni vladari zemlje.

Mudžahid je u subotu u Kabulu rekao novinarima da delegacija ide u Dohu "da traži razumijevanje i rješava probleme".

"Pozivamo sve zemlje da ne napuštaju afganistanski narod u teškim vremenima i da aktivno učestvuju u obnovi i ekonomskom jačanju Afganistana," dodao je.

On je rekao da će biti razgovarano o pitanjima međunarodnog ograničenja financijskog i bankarskog sistema Afganistana, izazovima u rastu privatnog sektora i vladinim akcijama protiv trgovine drogom.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine tokom povlačenja snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i NATO-a, nakon dvije decenije rata.

Nijedna zemlja nije zvanično priznala talibane kao afganistansku vladu, a iz UN-a je poručeno da je priznanje gotovo nemoguće, dok su zabrane obrazovanja i zapošljavanja žena i dalje na snazi.

XS
SM
MD
LG