Dostupni linkovi

Paetongtarn Šinavatra nova premijerka Tajlanda obnavlja nasleđe svog oca, Taksina


Paetongtarn Šinavatra, nova premijerka Tajlanda
Paetongtarn Šinavatra, nova premijerka Tajlanda

Paetongtarn Šinavatra, naslednica najmoćnije političke porodice Tajlanda, postala je premijerka u 38. godini.

Izbor Paetongtarn Šinavatre za premijera Tajlanda označava povratak političke dinastije koju je osnovao njen otac milijarder Taksin Šinavatra, koji je svrgnut vojnim udarom 2006.

Paetongtarn je bila jedini kandidat većinske koalicije koju predvodi njena partija Pheu Thai.

Paetongtarn Šinavatra je dobila 319 glasova u parlamentu, dok je 145 glasova bilo protiv.

"Nadam se da ću poboljšati kvalitet života i osnažiti sve Tajlanđane", rekla je novoizabrana premijerka na konferenciji za novinare.

"Odlučila sam da je vreme da uradim nešto za zemlju i stranku", dodala je.

Ona se obratila na tajlandskom i engleskom, što je u Tajlandu neuobičajeno za jednog lidera.

Izabrana je dva dana nakon što je bivšeg premijera Sretu Tavisina suspendovao Ustavni sud. I Tavisin je iz stranke Pheu Thai, koja je zauzela drugo mesto na izborima 2023, ali je formirala vladajuću koaliciju.

Tajlandski sud suspedovao je premijera Tavisina sa te funkcije zbog kršenja etičkih principa, što dodatno destabilizuje političku situaciju u zemlji nakon što je pre nekoliko dana raspuštena i glavna opoziciona stranka.

Paetongtarn, 37, bivša direktorka hotelskog biznisa koji vodi njena porodica, treći je tajlandski lider koji nosi ime Šinavatra, posle oca Taksina (2001-2006) i tetke Jingluk (2011-2014), oboje svrgnutih u puču.

Iako je Taksin bio veoma popularan političar koji je lako pobedio u tri izborna ciklusa, tajlandski rojalistički establišment je bio uznemiren smatrajući da Šinavatrina populistička politika ugrožava status monarhije. Višemesečni protesti pomogli su da se i on i Jingluk oteraju sa funkcije i odu u izgnanstvo.

Taksin Šinavatra bio je izuzetno popularan 2000-ih, a monarhija i vojska su odbacivali njegovu politiku kao populističku i poslovno orijentisanu.

Prezime Šinavatra vezuje se za tenzije koje više od dve decenije dele kraljevstvo, između konzervativnih elita i birača željnih promena.

Taksin se prošle godine distancirao od mnogih svojih starih pristalica što je izgledalo kao sebičan dogovor sa svojim bivšim konzervativnim neprijateljima, navodi AP.

To mu je omogućilo povratak iz egzila i njegovoj stranci da formira novu vladu, iako je progresivna stranka Kreni napred osvojila najviše glasova. Međutim, monarhistički establišment ju je smatrao većom pretnjom.

Paetongtarn je tokom izborne kampanje insistirala da nije punomoćnik svog oca.

"To nije senka mog oca. Ja sam tatina ćerka, uvek i zauvek, ali ja imam svoje stavove i odluke", rekla je ona.

Međutim, za sada nema naznaka da je zauzela poziciju koja bi razlikovala njenu politiku od očeve.

Takođe, nisu otklonjeni svi problemi sa kojima se suočava njena parodica. Jingluk je i dalje u egzilu, a zbog pravnih problema - verovatno politički inspirisanih – mogla bi završiti u zatvoru ako se vrati na Tajland. Taksin se i dalje suočava sa nekim pravnim izazovima.

Međutim, Paetongtarn je odisala samopouzdanjem i izazivala empatiju tokom izborne kampanje prošle godine, mnogo putujući i obraćajući se na skupovima širom zemlje dok je bila trudna sa svojim drugim detetom.

Njen sin Pruthasin rođen je dve nedelje pre izbora. Njen muž, Pitaka Suksavat, bio je komercijalni pilot, ali nakon njihovog venčanja počeo je da radi u jednom od Šinavatrinih projekata vezanih za nekretnine.

Paetongtarn, nadaleko poznata po svom nadimku "Ung Ing", najmlađa je od troje Taksinove dece, i jasno je da je izabrana da nastavi očevu tradiciju.

Ušla je u politiku 2021. godine kada ju je partija Pheu Thai imenovala za šefa svog Savetodavnog odbora za inkluziju i inovacije.

Imenovanje Paetongtarn pokazalo je da je Taksin ostao uticajan na Pheu Thai-u i da je bio njegov glavni donosilac odluka, rekao je Kovit Vongsuravat, vanredni profesor na pravnom fakultetu Univerziteta Uspenja u Bangkoku.

"Ranije je Taksin pustio ljude van njegove porodice da vode partiju i činilo se da ništa nije bilo bolje", rekao je Kovit, misleći na vreme koje je Thaksin bio u egzilu. "Nisam iznenađen što je dozvolio svojoj ćerki da zauzme ovu poziciju. Nije mu lako naći nekoga kome zaista može da veruje," dodao je profesor iz Bangkoka.

Paetongtarn je iznela predloge za koje je rekla da bi koristili običnim Tajlanđanima, uključujući udvostručenje dnevne minimalne zarade, proširenje zdravstvene zaštite i smanjenje cena u sistemu javnog prevoza u Bangkoku.

"Sve što treba da uradimo je da radimo zajedno na promeni rukovodstva zemlje", rekla je ona.

Posmatrači su mogli da vide da je mnogo toga naučila od svog oca.

"Ona se povezuje sa biračkim telom, bazom. Takođe, mislim da ima i neki talenat koji je možda nasledila od oca u smislu govora pred velikim brojem ljudi i vođenja kampanje, dok je bila trudna", rekao je Titinan Pongsudhirak, profesor političkih nauka na Univerzitetu Čulalongkorn u Bangkoku. "Ona definitivno ima kapacitet za premijera", dodao je.

Iako je Taksin, sa svojim bogatstvom i popularnošću, ostao jedan od vodećih političkih aktera Tajlanda, vreme je makar delimično oslabilo njegov uticaj.

Prošle godine, po prvi put, stranka pod njegovom kontrolom nije uspela da završi prva na nacionalnim izborima, ustupivši mesto partiji Kreni napred, čija je progresivna politika uspešno pridobila mlađe glasače.

Iza kulisa, međutim, uz pomoć konzervativnih snaga koje su ga jednom srušile, Taksin je navodno napravio dogovor kojim je omogućio njegov povratak iz izgnanstva onemogućivši Kreni napred da formira koalicinu vladu, stavljajući Pheu Thai na njeno čelo.

Izvor: AFP i AP
XS
SM
MD
LG