Dostupni linkovi

Vjerski zvaničnici u Tadžikistanu određuju kako da se oblače žene


U junu je tadžikistanska vlada zabranila "oblačenje strano tadžikistanskoj kulturi" (arhivska fotografija)
U junu je tadžikistanska vlada zabranila "oblačenje strano tadžikistanskoj kulturi" (arhivska fotografija)

Piše: Farangis Najibullah

Ženska odjeća se ponovo našla među prioritetima politike u Tadžikistanu, gdje vlada i vjerski zvaničnici rade na novim smjernicama o tome kako žene treba da se oblače na poslu i u slobodno vrijeme.

Očekuje se da će nova pravila oblačenja, druga ove vrste u šest godina, biti objavljena u narednim danima dok se u avgustu navodno planira specijalni događaj u glavnom gradu Dušanbeu gdje će biti pokazani modeli prihvatljive odjeće, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Sulaimon Davladžoda, šef državnog Komiteta za vjerska pitanja i regulisanje tradicije početkom avgusta je na obraćanju za medije u Dušanbeu rekao da "zajednička grupa ministarstva kulture, Komiteta za pitanja žena i Komiteta za vjerska pitanja radi na određivanju koja odjeća je najusklađenija sa nacionalnim tradicijama i vrijednostima".

Nova pravila oblačenja dolaze u trnutku kada je Tadžikistan u junu zvanično izdao zabranu na "oblačenje strano tadžikistanskoj kulturi" što je terminologija koju zvaničnici često koriste za islamsku odjeću koja se smatra potencijalnom naznakom vjerskog ekstremizma.

Krajem jula, islamski savjet uleme ove centralnoazijske zemlje, koji podržava država, izdao je fetvu, vjerski edikt, protiv "crne odjeće", kao i "uske i providne" odjeće za žene. U Tadžikistanu, izraz "crna odeća" obično je eufemizam za islamski hidžab.

Fetva od 26. jula je proglasila da crna boja nije kompatibilna sa "našim nacionalnim i geografskim karakteristikama".

Ponavljajući dugogodišnji stav vlade o ženskoj odjeći, fetva je takođe promovisala nacionalnu nošnju za tadžikistanske žene, koja se sastoji od haljine, pantalona i marame.

U fetvi je objašnjeno da je trodijelni kostim potpuno u skladu sa islamskom praksom koja nalaže da žena pokriva cijelo tijelo, sa izuzetkom lica, šaka i stopala.

'Dobili smo poruku'

Tadžikistanskog predsjednika Emomalija Rahmona, koji je na vlasti duže od 30 godina, kritikuju grupe za prava zbog pritiska na nezavisne medije, populizma u politici i ograničavanja vjerskih sloboda.

Vjerska uvjerenja i prakse koje se ne poklapaju sa normama koje propisuje država, vlasti često vide kao prijetnju stabilnosti i sigurnosti Tadžikistana.

Žene u tradicionalnoj tadžikistanskoj odjeći u Dušanbeu.
Žene u tradicionalnoj tadžikistanskoj odjeći u Dušanbeu.

Tadžikistanke, naročito one koje nose hidžab, kažu da su zabrana hidžaba iz juna, posljednja fetva i najavljene smjernice u oblačenju žena "nepotreban i pretjeran potez".

"Crna boja je već bila zabranjena", rekla je Munisa, medicinska sestra u državnoj bolnici na sjeveru zemlje koja nije željela da otkrije svoje puno ime. Ona je navela izjavu Državnog komiteta iz 2017. koja zabranjuje nošenje crne odjeće na sahranama kojm su đene pozvane da se pridržavaju lokalne tradicije nošenja plave boje u žalosti.

"Nema ništa novo u zabrani hidžaba. Ta zabrana je na snazi najmenje jednu deceniju", reka je Munisa.

"Već smo dobili tu poruku. Nema potrebe da se ponavlja novim zakonima", rekla je 40-godišnja medicinska sestra.

Kao i mnogi Tadžikistanci, Munisa vidi fetvu protiv uskih i providnih haljina kao način skretanja pažnje, rekavši da je prava meta islamska odeća, koju vlada smatra "stranom" i prijetnjom sekularnoj vladi. Na primjer, prethodne zabrane mini suknji i dubokih dekoltea nikada nisu sprovedene.

U pretežno muslimanskom Tadžikistanu, zemlji od skoro 10 miliona ljudi, kampanja vlasti protiv islamske marame počela je 2007. godine kada je Ministarstvo obrazovanja zabranilo hidžab i mini suknje u školama i na univerzitetima.

Zabrana se na kraju proširila na radna mjesta, a zvaničnici i policija sproveli su racije kako bi se uvjerili da se ona poštuje.

Mnoge žene koje nose hidžab suočene su sa teškim izborom između njihovih vjerskih i kulturnih uvjerenja i karijere. Neke su napustile poso ili studije, dok su druge, kao Munisa, zamijenile islamsku maramu sa tradicionalnim načinom nošenja marame u Tadžikistanu.

Muškarci Tadžikistana su se takođe u prošlosti suprotstavljali vladinim uredbama, a vlasti su ih smatrale sumnjivim zbog nočenja duge ili guste brade.

Regionalni šef policije u južnoj provinciji Khatlon 2015. godine objavio je da je skoro 13.000 muškaraca "sa dugim i neuređenim bradama" privedeno na ulicama i bazarima tokom godine i da su njihove brade "dovedene u red".

Visoki vladin zvaničnik upozorio je tadžikistanske blogere 2023. da bi se promovisanje brade moglo protumačiti kao "izraz solidarnosti sa terorističkim grupama" i da predstavlja "prijetnju nacionalnoj sigurnosti".

Žene koje su nosile hidžab i maju su odvedene na ispitivanje u Dušanbeu.
Žene koje su nosile hidžab i maju su odvedene na ispitivanje u Dušanbeu.

Ministarstvo kulture je 2018. objavilo Vodič za preporučenu odjeću u Tadžikistanu, u kojem su navedeni prihvatljivi modeli, boje i tkanine za odjeću.

Dok je vodič podsticao žene da nose tadžikistansku nacionalnu trodijelnu nošnju, za kancelariju je sugerisano da nose odjeću u zapadnom stilu, iako skromniju.

Nije jasno da li će predstojeći kodeks oblačenja zamijeniti prethodne smjernice.

Novi pritisak

Neki stanovnici Dušanbea žalili su se da je nedavna zvanična zabrana "strane" odjeće podstakla vlasti na novi pritisak.

U Dušanbeu su 22. maja policajci i predstavnice lokalne službe za ženska pitanja uhapsili grupu žena koje su nosile hidžabe i odvele ih u policijsku stanicu.

Jedna od žena je kasnije za Tadžikistanski servis RSE rekla da su im uzeti otisci prstiju i da su fotografisani te da su natjerani da obećaju da više nikada neće nositi "stranu" odjeću, prije nego što su pušteni istog dana.

Policija u okrugu Šomansur 23. maja nakratko je pritvorila 13 muškaraca sa gustim bradama i zahtijevala da se obriju. Policija ih je upozorila da će "biti uhapšeni ako budu ponovo uhvaćeni sa dugim bradama", rekao je jedan od muškaraca za RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG