Dostupni linkovi

Priprema se zvanična zabrana hidžaba u Tadžikistanu


Žene nose hidžab u Tadžikistanu (arhivska fotografija)
Žene nose hidžab u Tadžikistanu (arhivska fotografija)

Piše: Farangis Najibullah i Tadžikistanski servis Radija Slobodna Evropa

Nakon diplomiranja na medicinskoj školi, Salomat je morala da se zadovolji poslom maserke u salonu ljepote u Dušanbeu jer bolnice u Tadžikistanu ne dozvoljavaju nošenje hidžaba, a ona je pokrivena.

"Morala sam da izaberem između karijere i vjere, izabrala sam ovo drugo", rekla je Salomat, koja nije željela da da puno ime. "Tokom srednje škole sam skinula hidžab jer sam mislila da je to privremeno, ali karijera je za cijeli život."

Hiljade žena u Tadžikistanu je posljednjih godina suočeno sa sličnim izborima jer izrazito sekularna vlade u Dušanbeu pojačava pritisak na nošenje hidžaba u školama i na radnim mjestima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Uprkos zabrani koja je na snazi za nošenje marame u državnim ustanovama, ne postoji zakon u tadžikistanu koji brani islamsku odjeću. Ali, to će se promijeniti.

Parlament pretežno muslimanske zemlje sa oko 10 miliona stanovnika, usvojio je nacrt zakona o "tradicijama i proslavama" koji će zabraniti nošenje, uvoženje, prodaju i reklamiranje "odjeće strane tadžikistanskoj kulturi", što je termin koji naširoko koriste zvaničnici kako bi opisali način islamskog oblačenja.

Zastupnici su takođe odobrili nove amandmane propisima administrativnog narušavanja koji uključuje velike novčane kazne za prekršioce. Propisi ranije nisu iznosili nošenje hidžaba ili drugog vjerskog komada odjeće kao narušavanje.

Tadžikistanski zastupnica Mavludahon Mirzoaeva rekla je za Tadžikistanski servis RSE da proširena verzija nacrta zakona "uključuje zabranu" odijevanja koje je označeno kao strano tadžikistanskoj kulturi.

Kazne za prekršioce variraju od vrijednosti 740 dolara za pojedince do 5.400 dolara za pravne entitete. Zvaničnici vlade i vjerski velikodostojnici se suočavaju sa mnogo višim kaznama od 3.700 i 5.060 dolara, ako se proglase krivim.

Nacrti zakona su poslati u gornji dom parlamenta i očekuje se da će ih odobriti i potpisati autoritarni predsjednik Emomali Rahmon.

Sloboda izbora

Nekoliko stanovnika Dušanbea reklo je Tadžikistanski servis RSE da ne podržavaju zabranu određenih vrsta odeće jer vjeruju da bi ljudi trebalo da budu slobodni da biraju koju odjeću žele da nose.

"Važno je imati slobodu da se izabere naša odjeća. Ne treba da postoji zakon koji nam određuje šta nosimo", rekla je Munira Šahidi, stručnjakinja za kulturu i umjetnost.

Većina Tadžikistanaca vjeruje da će novi amandmani samo legalizovati "zabranu koja je već godinama bila na snazi".

"Morala sam da se odreknem hidžaba sa 15 godina kada sam dobila svoj posao iz snova", rekla je 42-godišnja univerzitetska nastavnica u gradu Kudžandu. "Bila je to teška odluka. Nosim odjeću dugih rukava i pokrivam glavu maramom koja je vezana na potiljku."

Žena, koja nije željela da joj se objavljuje ime, rekla je da je isprva odbila posao koji joj je ponudio univerzitet jer je od nje traženo da skine svoj hidžab. "Kada sam naredni put dobila priliku za posao na univerzitetu, prihvatila sam je."

Pritisak tadžikistanskih vlasti na nošenje hidžaba počelo je 2007. godine kada je ministarstvo obrazovanja zabranilo učenisama da nose i islamsku maramu i zapadnjačku minisuknju.

Zabrana se proširila na sve javne ustanove, dok neke institucije traže da i njihovo osoblje ali i posjetioci skinu maramu sa glave.

Lokalne vlade su uspostavile specijalne radne grupe kako bi nametnule nezvaničnu zabranu, dok je policija obilazila pijace kako bi pritvorila "prekršiteljke". Ali, vlasti odbacuju brojne tvrdnje žena koje kažu da su bile zaustavljane na ulici i kažnjavane naplaćivanje kazne jer su nosile hidžab.

Jedan video koji se nedavno pojavio pokazuje bolničko osoblje u južnom Tadžikistanu kako "pomaže" dvjema posjetiteljkama da urede maramu na glavi u "tadžikistanskom stilu", vezujući njihove marame na potiljku.

Vlada je posljednjih godina provodila kampanju promovisanja tadžikistanske narodne nošnje. Milioni korisnika mobilnih telefona su 6. septembra 2017. primili SMS poruku od vlade koja poziva žene da nose tadžikistansku nacionalnu nošnju. U poruci je pisalo: "Nošenje nacionalne odjeće je obavezno!" "Poštujte nacionalnu nošnju" i "Neka postane dobra tradicija nošenje nacionalne nošnje".

Kampanja je kulminirala 2018. godine kada je vlada predstavila vodič na 376 strana, "Vodič za preporučenu odjeću u Tadžikistanu", koji je pokazivao šta žene treba da nose u različitim prilikama.

Tadžikistan je nezvanično takođe zabranio nošenje dugih brada. Hiljade muškaraca je tokom protekle decenije navodno zaustavljala policija a brade su im obrijane protiv njihove volje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG