Dostupni linkovi

Vučić zakazao sastanak sa 'Srpskom listom' pred istek roka za preregistraciju vozila


Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić (u sredini) na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 21.08.2022.
Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić (u sredini) na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 21.08.2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sastanak sa predstavnicima vodeće partije Srba na Kosovu, Srpskom listom, za 27. oktobar.

Kako je najavio kabinet Vučića, sastanak je zakazan u Beogradu u 9 časova ujutro.

Predsednik Srbije je, kako je najavljeno, zakazao za 27. oktobar za 10 časova i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, tela koje okuplja zvanične predstavnike vojnog i bezbednosnog sektora u državi.

Prethodno je Srpska lista, koja ima podršku zvaničnog Beograda, pozvala 26. oktobra na hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uoči isteka roka za preregistraciju vozila sa oznakama gradova na Kosovu, koje izdaju organi Srbije.

Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje Kosovo smatra nelegalnim, ali ih je u opštinama na severu tolerisala do sada.

"Najave nasilnih akcija protiv našeg naroda od strane Aljbina Kurtija, posebno na severu Kosova i Metohije, izazivaju strah i neizvesnost te je potrebno da se najhitnije sastanemo i dogovorimo kako da se sačuva mir i sigurnost građana, ali i vitalni interesi našeg naroda, jer je svima jasno da naš narod ne pristaje na jednostrane poteze Prištine", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ocenjuju i da poslednje izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija "jasno ukazuju da u Prištini ne postoji volja za pronalaženjem rešenja i kompromisa, već isključivo želja za izazivanjem krize i tenzija".

Šta je rekao Kurti?

Premijer Kosova Aljbin Kurti je 25. oktobra rekao da je Kosovo jednom već produžilo rok za registraciju tablica.

Kosovske vlasti su 31. jula, nakon što su Srbi na severu podigli barikade, odložile proces preregistracije na mesec dana, odnosno umesto 1. avgusta počeo je 1. septembra.

To je tada od Kosova tražila međunarodna zajednica, koja je posredovala kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Sada rok za preregistraciju ističe 31. oktobra ali međunarodna zajednica i ovoga puta od Prištine traži da produži rok.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs na brifingu za novinare u Vašingtonu 24. oktobra izjavio je da se Sjedinjene Države nadaju da će Kosovo i Srbija u narednim danima mirno rešiti spor oko registarskih tablica.

Prethodno je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar 19. oktobra rekao da je od Vlade u Prištini zatraženo da se proces preregistracije odloži na deset meseci.

XS
SM
MD
LG