Dostupni linkovi

SZO: Omogućiti putovanja vakcinisanima svim odobrenim vakcinama


Ovaj potez mogao bi da izazove zapadne zemlje da prihvate i dve naizgled manje efikasne kineske vakcine, piše AP
Ovaj potez mogao bi da izazove zapadne zemlje da prihvate i dve naizgled manje efikasne kineske vakcine, piše AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je 1. jula da bi sve vakcine protiv COVID-19, koje je odobrila za hitnu upotrebu, trebalo da budu priznate u zemljama koje otvaraju granice vakcinisanim putnicima.

Ovaj potez mogao bi da izazove zapadne zemlje da prihvate i dve naizgled manje efikasne kineske vakcine, koje je zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija odobrila za hitnu upotrebu, ali većina evropskih i severnoameričkih zemalja nije, piše AP.

Pored vakcina američkih proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson i britanske AstraZenece, SZO je dala zeleno svetlo za hitnu upotrebu i dvema kineskim vakcinama, koja su proizveli Sinovac i Sinopharm.

Savet Evropske unije je u maju ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (EMA), a da zemlje samostalno mogu da odluče da li će dozvoliti ulaz putnicima koji su primili neku drugu, uključujući i ruski Sputnik V.

EMA je započela je analizu vakcine protiv korona virusa koju proizvodi kineska kompanija Sinovac, ali ne postoji rok za odobrenje.

Evropska agencija za lekove nije odobrila verziju AstraZeneca vakcine proizvedene u Indiji, čime je zabranjeno putovanje ljudima u zemljama u razvoju koji su primali vakcine putem programa COVAX, podržanog od Ujedinjenih nacija.

SZO je ocenila da svaka mera koja dozvoljava putovanja samo imunizovanima nekim, a ne svim vakcinama koje je odobrila SZO povećava globalnu nejednakost koja je već viđena prilikom raspodele vakcina.

To bi negativno uticalo i na rast ekonomija koje su najteže pogodjene pandemijom, navela je SZO.

SZO je navela da takvi potezi podrivaju "poverenje u spasonosne vakcine za koje se već pokazalo da su bezbedne i efikasne".

UN-ova zdravstvena agencija je saopštila da su analize obe kineske vakcine potvrdile da one značajno smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti.

Iako su se zapadne zemlje uglavnom oslanjale na vakcine proizvedene u SAD i Evropi, poput Pfizer i AstraZeneca vakcina, mnoge zemlje u razvoju su koristile kineske vakcine.

XS
SM
MD
LG