Dostupni linkovi

SZO ocenila da zabrane putovanja neće sprečiti širenje omikrona


SZO pozvala zemlje da zauzmu pristup zasnovan na proceni rizika kada donose mere, kao što je testiranje putnika i karantin.
SZO pozvala zemlje da zauzmu pristup zasnovan na proceni rizika kada donose mere, kao što je testiranje putnika i karantin.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da zabrane putovanja neće sprečiti širenje novog soja korona virusa omikron.

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija je prvobitno saopštila da se osobama koje su bolesne ili su u opasnosti da razviju tešku bolest COVID-19 i umru, savetuje da odlože putovanje. Preporuka se odnosila na ljude koji imaju najmanje 60 godina i one sa pratećim bolestima, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes.

Međutim, SZO je kasnije revidirala tu preporuku navodeći da se osobama koji nisu u potpunosti vakcinisane ili nemaju dokaz o ranijoj infekciji i koji su u većem riziku savetuje da odlože putovanja u područja sa velikim prenošenjem virusa, preneo je AP.

Ova agencija UN pozvala je sve putnike da budu na oprezu, da se vakcinišu i slede propise javnog zdravlja, bez obzira da li su vakcinisani ili ne, odnosno da nose zaštitne maske, poštuju fizičku distancu i izbegavaju prepune i loše ventilirane prostore.

Omikron vraća restrikcije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

SZO je navela da je do 28. novembra 56 zemalja uvelo ograničenja putovanja da bi se odložilo unošenje novog soja virusa.

Agencija je upozorila da se time neće sprečiti njegovo širenje u svetu, a da će mere imati teške posledice na živote ljudi i na njihova sredstva za život i pozvala je zemlje da zauzmu pristup zasnovan na proceni rizika kada donose mere, kao što je testiranje putnika i karantin.

„Sve mere treba da budu srazmerne riziku, ograničene u vremenu i treba da se primenjuju poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i osnovne slobode“, navela je SZO.

XS
SM
MD
LG