Dostupni linkovi

Počelo Svjetsko prvenstvo u nogometu


U Rusiji na moskovskom stadionu Lužnjiki svečano je otvoreno 21. Svjetsko nogometno prvenstvo.

Svečani dio započeo je tako što su Iker Casillas, kapiten španjolske pobjedničke momčadi na prošlogodišnjem Prvenstvu i manekenka Carolina Kurkova unijeli pehar na stadion, a za njima je stigao i legendarni Brazilac Ronaldo, nakon čega je uslijedio muzički dio programa sa britanskom pop zvijezdom Robbiejem Williamsom i ruskom sopranisticom Aidom Garifullinom.

Na teren je iznesana i nogometna lopta koja je prethodno boravila u svemiru na Međunarodnoj svemirskoj postajiffud.

Nakom muzičko-zabavnog programa, Svjetsko nogometno prvenstvo otvorili su ruski predsjednik Vladmir Putin i predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino.

Putin je rekao da vjeruje da su milijuni ljudi diljem svijeta ujedinjeni u jednom nogometnom timu i da ništa ne može premetiti to jedinstvo.

"Ovo jedinstvo koje niti jedna razlika u jeziku, ideologiji ili vjeri ne mogu nadvladati, izvor je velike snage nogometa i sporta generalno te predstavlja snagu humanističkih ideala", rekao je predsjednik Rusije.

"Naš zadatak je da sačuvamo ovu snagu i jedinstvo za generacije koje dolaze u ime sporta jačanja mira i međusobnog razumijevanja među ljudima", naveo je Putin i čestitao "velikom, multietničkom i harmoničnom svijetu nogometne obitelji na početku najvećeg svjetskog turnira".

Prva utakmica igrala se između Rusije i Saudijske Arabije. Rezultat je bio 5:0 u korist Rusije.

Uočljivo su ove godine izostali strani gosti i državnici pa je osim Putina u publici još samo bio lider Saudijske Arabije, princ prijestolonasljednik Mohamad bin Salman (MBS).

Natjecanje će trajati više od mjesec dana, a finale će se igrati 15. jula, na istom stadionu na kojem i počinje. Trideset i dvije ekipe, uključujući pobjednicu prošlog prvenstva, Njemačku, odigrat će 64 utakmice u 32 dana.

Utakmice će se igrati na 12 stadiona u 11 gradova od kojih su neki udaljeni gotovo 3.000 kilometara.

Prema službenim brojkama, Rusija je potrošila 13 milijardi dolara za organizaciju Svjetskog kupa, takmičenja koji privlači više gledatelja u svijetu od ijednog drugog sportskog događaja.

Ovo je ujedno i najznačajnije međunarodno takmičenje koje je Rusija organizirala od Olimpijskih igara 1980. Ono se odvija u trenutku kada je Moskva međunarodno izolirana i pod snažnim sankcijama zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krim, podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, intervencije u Siriji na strani Bašara al Asada, te navodnog trovanja bivšeg špijuna u Engleskoj.

Sve ovo, plus navodno miješanje u američki izborni proces, utjecali su na to da su odnosi Rusije za Zapadom na najlošijoj razini od kraja Hladnog rata.

Nitko od članova britanske kraljevske obitelji ili vlade neće doći na Prvenstvo zbog toga što je London optužio Rusiju da je stajala iza trovanja Sergeja Skripalja i njegove kćerke u martu.

No, po svemu sudeći, prijedlog Britanije i nekih istočnoevropskih zemalja da se bojkotira Prvenstvo kao da je "ispario".

"Želimo istaknuti FIFA načelo da je sport izvan politike. Rusija se uvijek toga pridržavala", rekao je vidljivo zadovoljan Putin na sastanku FIFA-e u Moskvi uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva.

Članovi Reportera bez granica na protestnom performansu uoči SP sa posterima zatvorenih ruskih novinara, Pariz, 13. juni 2018
Članovi Reportera bez granica na protestnom performansu uoči SP sa posterima zatvorenih ruskih novinara, Pariz, 13. juni 2018

Mjere sigurnosti izuzetno su visoke u cijeloj Rusiji, a posebno u gradovima gdje se igraju utakmice. Uz brojne policijske snage, vojsku, niz sigurnosnih kamera, pomoć pripadnika kozačkih organizacija, visoke kazne za huliganstvo, svi navijači koji dolaze moraju imati i posebne navijačke propusnice, sa fotografijom, imenom i prezimenom navijača.

Inače, kao što je obećao, u Moskvu je doputovao legendarni Zlatan Ibrahimović i odmah izjavio: "Svjetski kup bez mene nije vrijedno gledati". Dodao je i da će Švedska bez njega biti pod manjim pritiskom, jer kada on igra očekuje se da pobjeđuje.

"Mislim da će Brazil igrati iznad mogućnosti, pogotovo zbog onoga što se dogodilo na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Vidjet ćemo, bit će uzbudljivo", rekao je švedski nogometaš.

Branilac naslova Njemačka, koja je i dalje prvopozicionirana momčad na FIFA-inoj listi, Brazil, Portugal, Argentina i Francuska su među favoritima za osvajanje Prvenstva.

Među zemljama koje će izostati s turnira su velike momčadi poput Italije i Nizozemske, koje se nisu kvalificirale. Brazil je rekorder sa pet osvojenih šampionskih titula. Njemačka sa jednom manje.

Sljedeći Svjetski kup će biti održan u Kataru, u novembru i decembru 2022., a potom 2026. će zajednički domaćin biti SAD, Meksiko i Kanada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG