Dostupni linkovi

Veliki tehnički kvar napravio problem širom svijeta


Sigurnosno-operativni centar Telstre, najveća telekomunikacijska kompanija u Australiji, koja se koristi za praćenje, otkrivanje i reagiranje na sigurnosne incidente, analizira uzrok tehničkog kvara (fotoarhiva)
Sigurnosno-operativni centar Telstre, najveća telekomunikacijska kompanija u Australiji, koja se koristi za praćenje, otkrivanje i reagiranje na sigurnosne incidente, analizira uzrok tehničkog kvara (fotoarhiva)

Brojne institucije i firme u svijetu, među kojima aerodromi, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće, prenose u petak svjetski mediji.

Aerodrom u Berlinu i Amsterdamu izvijestile su o tehničkim problemima zbog kojih su odgođeni letovi, a putnicima je savjetovano da kontaktiraju svoje avioprijevoznike i prate najnovije informacije.

Britanski Sky News objavio je da zbog tehničkog kvara nije mogao emitirati svoj jutarnji program.

Zbog softwareskog kvara srušilo se i online naručivanje britanskog zdravstvenog sistema.

O sličnim problemima javile su i druge brojne kompanije širom svijeta.

Letovi su prizemljeni na aerodromu u Sydneyju, supermarketi doživljavaju haos na blagajni, a televizijske mreže su ostale u neredu jer ima grafika i računari nisu radili.

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena, nekoliko avioprijevoznika u Sjedinjenim Državama također su javili da su morali odgoditi ili otkazati letove zbog tehnološkog problema.

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga s Microsoftovim operativnim sistemima.

Na aerodromu u Sydneyju nestale su informacije s ploča za odlazak. U saopćenju putnicima na domaćem terminalu, niskobudžetni prijevoznik Jetstar rekao je da "problem s Microsoftom" znači da nije mogao prijaviti putnike ili se ukrcati na svoje letove.

Virgin Australia također je svojim putnicima rekao da postoji "potpuna obustava" letova.

Korisnici društvenih medija pišu o redovima u trgovinama poput Woolworthsa, s padom sistema plaćanja.

Australska internetska stranica za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska kompanija Telstra, Google i drugi.

Službeno ažuriranje usluge Microsoft 365 objavljeno na X-u ranije tog dana kaže "istražujemo problem koji utječe na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama Microsoft 365".

U saopćenju, australski nadzornik cyber sigurnosti rekao je da nema informacija koje bi upućivale da se radi o incidentu cyber sigurnosti.

"Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme", rekli su u izjavi.

XS
SM
MD
LG