Dostupni linkovi

Švedska i službeno postala članica NATO-a


Američki državni sekretar Antony Blinken (u sredini), švedski premijer Ulf Kristersson (lijevo) i švedski ministrar vanjskih poslova Tobiaso Billstrom (desno), Washington, 7. marta 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken (u sredini), švedski premijer Ulf Kristersson (lijevo) i švedski ministrar vanjskih poslova Tobiaso Billstrom (desno), Washington, 7. marta 2024.

Švedska se 7. marta formalno pridružila NATO-u kao 32. članica tog transatlantskog vojnog saveza, čime je okončala višedecenijsku neutralnost poslije Drugog svjetskog rata.

Premijer Švedske Ulf Kristersson i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antony Blinken predsjedavali su ceremonijom na kojoj je "instrument pristupanja" Švedske NATO-u zvanično upućen u State Department.

Blinken je izjavio da je pristupanje NATO-u "istorijski trenutak" za Švedsku.

"Ovo je istorijski trenutak za Alijansu. To je istorija za transatlantske odnose. Naš NATO savez je sada jači, veći nego što je ikada bio", kazao je Blinken.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je pridruživanje Švedske kao "istorijski dan".

Švedska je podnijela zahtjev za ulazak u NATO nakon što je ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022, povećala zabrinutost zbog moguće ruske agresije u Evropi.

Većina zemalja NATO-a odobrila je švedsku kandidaturu ubrzo nakon njene prijave u maju 2022., ali su Turska i Mađarska odugovlačile proces, nezadovoljne potporom Švedske kurdskim separatistima i kritikama vlade u Budimpešti.

Mađarski zastupnici odobrili su kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u 26. februara nakon što se vlada mađarskog premijera Viktora Orbana suočila s pritiskom NATO-ovih saveznika da odobri pristup Švedske vojnom savezu.

Prošlogodišnje pristupanje Finske Alijansi, a sada i Švedske, koja nije bila u ratu od 1814., najznačajnije je širenje NATO-a otkako je Alijansa primila članice iz istočne Evrope nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

XS
SM
MD
LG