Dostupni linkovi

Lov na mrke medvjede u Švedskoj ugrožava najvećeg kopnenog mesoždera


Mrki medvjed je najveći kopneni mesožder u Evropi
Mrki medvjed je najveći kopneni mesožder u Evropi

U Švedskoj je otvorena sezona lova na mrke medvjede 20. avgusta sa 486 dozvola za ubijanje. Ovo je izazvalo zabrinutost i negodovanje boraca za očuvanje prirode koji navode da je broj izdatih dozvola previsok i da ugrožava predatorsku vrstu ove divlje životinje. Zašto?

Eko i aktivisti za prava životinja kažu da je otvorena sezona lova pitanje "mačo prestiža" a ne držanja pod kontrolom mrkog medvjeda koji je najveći kopneni mesožder u Evropi.

Vlada Švedske je odobrila ubijanje 486 mrkih medvjeda, što čini 20 posto populacije ove vrste u skandinavskoj državi u kojoj sezona lova traje do sredine oktobra.

Aktivisti kažu da se radi o "lovu na trofeje" potpuno neusklađenim sa statusom velikih mesoždera koji su strogo zaštićena vrsta u Evropskoj uniji.

"Lov na medvjeda je u velikoj mjeri čist lov na trofeje", rekao je za agenciju Associated Press (AP) Magnus Orrebrant iz Švedskog udruženja za zaštitu mesožderskih vrsta. "Upravljanje divljim životinjama u Švedskoj se odnosi na ubijanje životinja umjesto na njihovo očuvanje", dodao je on.

U junu, kada je objavljen podatak o ovogodišnjem lovu na medvjede, Jonas Kindberg iz švedsko-norveškog istraživačkog programa za očuvanje medvjeda rekao je da "ako želite da populacija ostane stabilna na oko 2.400 životinja koliko danas procijenjujemo da ih ima, možete samo da lovite oko 250 medvjeda godišnje". Međutim, švedska vlada je izdala dozvole za gotovo 500 jedinki.

To "može brzo imati velike posljedice koje bi mogle da budu presudne u opstanku populacije medvjeda", dodao je on.

Ženka iberijskog mrkog medvjeda tokom veterinsrskog pregleda koji se sprovodi zbog nadgledanja i zaštite vrste u Španiji, septembar 2021.
Ženka iberijskog mrkog medvjeda tokom veterinsrskog pregleda koji se sprovodi zbog nadgledanja i zaštite vrste u Španiji, septembar 2021.

U Švedskoj je broj medvjeda opao posljednjih godina uglavnom zbog očekivanog efekta izdavanja lovačkih dozvola posljednjih godina, prema navodima zvaničnika. Prošle godine u sezoni lova je izdat rekordan broj - 649 dozvola, a 2022. godine 622 dozvole, 2021. je izdata 501 dozvola.

Drugog dana od otvaranja sezone lova ubijeno je više od 150 mrkih medvjeda prema švedskoj agenciji za zaštitu okoliša, dok se kontroverze oko broja izdatih dozvola produbljuju a aktivisti za prava životinja su lov nazvali "pokoljem".

Lov se našao u fokusu sve veće kontroverze, a ove godine policija je prvi put pratila lovce u iščekivanju lokalnih protesta. Naime, tokom sezone lova šumama patroliraju i policajci pješice i uz pomoć dronova kako bi osigurali "mirni napredak lovaca", kako je napisao Guardian, usred zabrinutosti da bi broj izdatih dozvola mogao izazvati proteste.

"Smatrali smo da je neophodno da osiguramo da nema ometanja lovaca koji rade svoj posao tokom ovogodišnjeg lova na medvjeda", rekao je Joakim Lundkvist, policajac i koordinator za divlje životinje za sjever Švedske. "To je zato što je ranije ove godine došlo do porasta demonstranata koji se protive lovu na risove i vukove."

Početkom prošlog vijeka u Švedskoj su mrki medvjedi lovljeni do ivice izumiranja. Oni su se postepeno oporavljali zahvaljujući zaštitnim mjerama uvedenim 1927. godine.

Procjenjuje se da je 2000. godine u zemlji živjelo oko 2.200 medvjeda, da bi se 2008. njihov broj povećao na 3.300. U poređenju sa ovim maksimumom u 21. vijeku, populacija je pala na 2.450 medvjeda nakon prošlogodišnjeg licenciranog lova.

Švedska Velika petorka, projekat zaštite mesoždera, tvrdi da je vlada "na putu" da umanji populaciju medvjeda na 1.400 jedinku, što je minimalni broj medvjeda potreban za očuvanje vrste.

Ovo bi, ističe grupa, predstavljalo gubitak od 60 odsto u odnosu na vrhunac koji je vrsta imala 2008. Upozoravaju da se 100 godina napretka u očuvanju mrkog medvjeda u Švedskoj poništava alarmantnom brzinom.

"Apsolutno ne možemo da nastavimo da ubijamo ovoliko medvjeda ako želimo da imamo stabilnu populaciju koja broji 2.400 jedinki koliko danas imamo", kaže Jonas Kindberg, vođa istraživačkog projekta skandinavskih medvjeda koji vodi Švedski univerzitet za poljoprivredne nauke i Norveški institut za istraživanje prirode.

"Rizikujemo da izazovemo kritične posljedice po populaciju medvjeda. Medvjed je osjetljiv na visok lov vrste. Medvjedima je potrebno tri do četiri godine da sazru, imaju samo nekoliko mladunaca i to na svake dvije do tri godine", objašnjava on.

"Tokom lova veoma je teško razlikovati ženke od mužjaka, a ženke su mnogo vrijednije za populaciju. Možemo se naći u situaciji za koju će trebati dugo vremena da se popravi."

Zbog svega toga postavlja se pitanje, zašto se love mrki medvjedi u Švedskoj?

Tokom prošlog vijeka, dvije osobe su ubijene u napadima medvjeda u Švedskoj. Oba napada su imala veze sa lovom i lovačkim psima. Tokom 2022. medvjedi su ubili 11 ovaca u Švedskoj koja ima oko pola miliona ovaca.

Stafan Widstrand, fotograf i suosnivač komunikacione inicijative za očuvanje prirode Wild Wonders of Europe (koja vodi švedski projekat zaštite divljih životinja Big Five), skeptičan je u pogledu motivacije za lov.

"Lov na medvjeda neki lovci smatraju odličnom zabavom, ima mnogo mačo prestiža u tome i mogućnosti da se dobiju trofeji", rekao je on za Euronews.

Iako se naizgled lov sprovodi da bi se vrsta grabljivica držala pod kontrolom, Widstrand misli da je licencirani lov zapravo način da se otarase medvjeda koje lovci vide kao konkurente svom omiljenom plijenu, jelenu losu i irvasima.

Mladunče mrkog medvjeda u tajgama u blizini ruskog sibirskog grada Krasnojarska (arhivska fotografija)
Mladunče mrkog medvjeda u tajgama u blizini ruskog sibirskog grada Krasnojarska (arhivska fotografija)

Mrki medvjed je strogo zaštićena vrsta u Evropskoj uniji, što znači da ih ne bi trebalo namjerno ubijati prema Direktivi o staništima u državama članicama.

Koliko je onda lov na medvjede u Švedskoj legalan?

Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) ukazuje na rupu u direktivi, u kojoj se navodi da zemlje članice mogu da dozvole, "na selektivnoj osnovi i u ograničenoj mjeri, uzimanje i držanje određenih primjeraka", uključujući medvjede. Mora se odrediti ograničen broj i lov se mora obavljati pod strogim nadzorom.

Švedska uredba o lovu dozvoljava lov sa dozvolom, pri čemu svaki okrug odlučuje o svojoj kvoti.

Portparol Švedske agencije za zaštitu životne sredine objašnjava da se lov na medvjede, vukove, risove, foke i orlove može sprovoditi kako bi se spriječila ozbiljna oštećenja usjeva, stoke, šuma, ribarstva, vode ili drugih vrsta imovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG