Dostupni linkovi

Počelo suđenje rođacima optuženog za masovno ubistvo u selima kod Beograda


Spomenik ubijenima u selu Malo Orašje kod Mladenovca, 22. april 2024.
Spomenik ubijenima u selu Malo Orašje kod Mladenovca, 22. april 2024.

U Višem sudu u Kragujevcu počelo je suđenje dvojici rođaka optuženog za masovno ubistvo u dva sela kod Beograda u maju 2023.

Ujak i brat od ujaka optuženog Uroša Blažića terete se za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, u saizvršilaštvu.

Za to krivično delo je predviđena zatvorska kazna u trajanju od dve do 12 godina.

Blažić je nakon masakra uhapšen u selu Vinjište kod Kragujevca gde je u domaćinstvu njegovog ujaka i brata od ujaka pronađena veća količina sakrivenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

Njih dvojica se nalaze u pritvoru, a zbog mesne nadležnosti, sudi im se u Višem sudu u Kragujevcu, za razliku od Blažića kome će se suditi u Beogradu.

Pripremno ročište Urošu Blažiću prekinuto je 23. maja u sudu u Smederevu zbog incidenta koji se dogodio u trenutku kada su optuženi uvedeni u sudnicu, nakon čega je odlučeno da se suđenje nastavi u Beogradu.

Nebojša Perović, zastupnik jednog od oštećenih, izjavio je tada za Radio Slobodna Evropa da je došlo do "očekivane reakcije" roditelja čija deca su ubijena u masakru.

Blažić je okrivljen za ubistvo devet mladih osoba i ranjavanje još 12 u selima Malo Orašje i Dubona u blizini Beograda.

Godišnjica masovnog ubistva kod Mladenovca: Šta su donele mere protiv oružja?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka.

Istragom je utvrđeno da je otac napadača u kući neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo je za Uroša Blažića i njegovog oca predložilo maksimalne kazne od po 20 godina, a za ujaka i brata od ujaka kazne od po šest godina zatvora.

Masovno ubistvo u selima kod Beograda dogodilo se dan nakon što je maloletni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole.

XS
SM
MD
LG