Dostupni linkovi

Biden potvrdio evakuaciju američkih diplomata iz Sudana


Saudijska Arabija je u subotu dočekala evakuisane u morskoj luci Jeddah sa slatkišima i ružama
Saudijska Arabija je u subotu dočekala evakuisane u morskoj luci Jeddah sa slatkišima i ružama

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je američka vojska provela operaciju izvlačenja osoblja američke vlade iz Khartouma, dodajući da Washington privremeno obustavlja operacije u svojoj ambasadi dok borbe potresaju Sudan.

"Ovo tragično nasilje u Sudanu već je koštalo života stotine nedužnih civila", rekao je Biden. "To je beskrupulozno i mora prestati."

Biden je rekao i da prima redovne izvještaje od svog tima o njihovoj pomoći Amerikancima u Sudanu u mjeri u kojoj je to moguće. Dodao je da sarađuje sa saveznicima i partnerima u operaciji izvlačenja diplomatskog osoblja.

Neimenovani izvor kazao je za Reuters u subotu da je američka vojska uspješno završila evakuaciju osoblja američke ambasade iz Sudana. Izvor, koji je odbio biti imenovan, nije ponudio nikakve dodatne pojedinosti o operaciji.

Evakuacije stranih državljana iz Port Sudana počele su u subotu dok zračni udari potresaju glavni grad Khartoum, gdje su prije sedmicu dana izbili sukobi između dvojice generala pri čemu su stotine ljudi ubijene, a desetine hiljada izbjegli.

Aerodrom u Khartoumu zatvoren je te su blokirane hiljade stranaca, a među njima su zaposlenici ambasada i humanitarni radnici.

Sudanska vojska saopštila je ranije u subotu da je pristala pomoći u evakuaciji stranih državljana i objavila da će Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska i Kina evakuirati diplomate i druge državljane iz Khartouma "idućih sati".

Španija je poslala četiri aviona u državu Džibuti radi evakuacije svojih i drugih stranih državljana. Do subote kasno poslijepodne, Saudijska Arabija evakuirala je 157 svojih državljana, pokazale su snimke.

Kuvajt je objavio da su neki njegovi građani stigli u luku Džeda, a Jordan da je počeo evakuaciju 300 državljana.

Ujedinjeni narodi i strane države pozvale su zaraćene vojne komandante da poštuju prekid vatre koji su dogovorili i da otvore sigurne prolaze za evakuaciju civila i dopremu nužne pomoći.

XS
SM
MD
LG