Dostupni linkovi

Sud u Vranju raspravljao o zabrani dva filma albanskog umetnika


Zgrada Višeg suda u Vranju
Zgrada Višeg suda u Vranju

Pred Višim sudom u Vranju u četvrtak 20. jula je održano ročište povodom dva filma albanskog umetnika Ganija Veseljija (Veseli), čiju premijeru u Bujanovcu je zabranilo Tužilaštvo Srbije.

Premijera filmova "Tišina ubija" i "Neverni", autora Ganija Veseljija, trebalo je da bude održana 10. juna u Domu kulture u Bujanovcu, ali je odložena do daljnjeg.

Zabrana je usledila nakon što je policija dobila anonimnu prijavu da filmovi podstiču mržnju i diskriminaciju, što autori negiraju.

Gani Veselji, producent i glumac, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Komisija za kinematografiju Srbije dala mišljenje da se film "Neverni" ne prikazuje jer podstiče međunacionalnu i versku mržnju, dok je kod filma "Tišina ubija" naloženo da se ukloni logo Republike Kosova.

Kada je reč o prvom filmu, Veselji kaže da je od suda tražio da se konkretnije navede na koji način film širi međunacionalnu i versku mržnju.

"Čak ni sud danas nije želeo da donese odluku a da nije dobro obavešten o pitanju filma i šta se tu zapravo dogodilo, iako je sud to video, ali je to video bez titlova i zainteresovan je da [film] prevedu na srpski jezik, ili da se pruži više materijala [dokaza] nego što je do sada dato", kaže Veselji.

Kada je reč o filmu "Tišina ubija", zatraženo je da se iz njega izbaci logo Kosova, kao i da se doda oznaka +16 (da film nije primeren za mlađe od 16 godina), navodi Veselji.

"Po pitanju oznake +16 na sudu sam se složio, nije problem. Ali ne mogu kategorički da uklonim logo Kosova jer je Kosovo direktni finansijer filmova", kaže Veselji.

Prema njegovim rečima, optužnica još uvek nije podignuta, a naredno ročište je zakazano za 4. avgust.

"Trenutno je sugestija da se filmovi ne prikazuju, jer mogu da se suočim sa težim posledicama", kaže Gani Veselji.

Više javno tužilaštvo u Vranju je 9. juna, dan uoči zakazane premijere, obavilo informativni razgovor sa direktorom Doma kulture u Bujanovcu Jetmirom Ismaljijem i Ganijem Veseljijem.

Veselji je u izjavi za RSE 12. juna rekao da su nadležni insistirali da državna komisija i tužilac treba da pogledaju filmove kako bi shvatili šta se dešava.

Kako su naveli autori, tema filma "Tišina ubija" je trenutak kada neki mladi ljudi u pljački ubijaju svog ujaka i ubistvo se otkriva posle 20 godina, dok film "Neverni" govori o liku koji je strastveni ljubitelj oružja i njegovom bliskom prijatelju koji ga prijavljuje policiji.

Filmovi su snimljeni u okviru projekta vrednog oko 40.000 evra, koji podržava Nacionalni savet Albanaca u Srbiji, a finansira Vlada Kosova.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2022. godine, u Srbiji živi više od 61.000 pripadnika albanske nacionalne manjine.

Od toga, ubedljivo najviše Albanaca živi u opštinama Preševo i Bujanovac, više od 56.000.

Sledi opština Medveđa u kojoj živi oko 1.000 Albanaca.

XS
SM
MD
LG