Dostupni linkovi

Sud u Hong Kongu osudio dvojicu novinara zbog 'pobune'


Čung Pui-kuen, bivši urednik medija "Stand News", napušta sud u Hong Kongu, 29. avgust 2024.
Čung Pui-kuen, bivši urednik medija "Stand News", napušta sud u Hong Kongu, 29. avgust 2024.

Sud u Hong Kongu je u četvrtak, 29. avgusta osudio dva bivša urednika sada zatvorene novinske kuće, u sudskom postupku za pobunu, koji je viđen kao barometar budućih medijskih sloboda u gradu koji je svojevremeno važio za bastion slobodne štampe u Aziji.

Bivši glavni i odgovorni urednik internet portala "Stand News", Čung Pui-kuen i bivši v.d. glavnog i odgovornog urednika, Patrik Lam, uhapšeni su u decembru 2021. godine.

Oni su se izjaasnili da nisu krivi, po optužbi za zavjeru radi objavljivanja i reprodukcije publikacija koje pozivaju na pobunu.

Njihovo suđenje je bilo prvo u Hong Kongu koje se tiče medija, od 1997. godine, kad je bivša britanska kolonija vraćena kineskim vlastima.

"Stand News" je bio jedan od posljednjih medija u gradu koji je otvoreno kritikovao vlasti, dok je trajao obračun sa građanskom neposlušnosti, koja je uslijedila nakon masovnih prodemokratskih protesta 2019. godine.

On je zatvoren nekoliko mjeseci nakon novina "Apple Daily", čiji osnivač Džimi Lai, koji se nalazi iza rešetaka, se bori protiv optužbi za dosluh, pod okriljem sveobuhvatnog zakona o nacionalnoj bezbjednosti, donesenog 2020. godine.

Čung i Lam su optuženi po zakonu o pobuni, koji vuče porijelo još iz kolonijalnih vremena, koji se sve češće koristi za obračun sa disidentima. Suočeni su sa zatvorskom kaznom do dvije godine, i novčanom kaznom od 5.000 hongkonških dolara (oko 640 američkih dolara), za prvi prestup.

"Best Pencil (Hong Kong", kompanija u čijem je vlasništvu ovaj medij, je osuđena po istoj optužbi. Nisu imali svoje predstavnike na suđenju koje je počelo u oktobru 2022. godine.

Sudija Kvok Vai-kin je rekao u pisanoj presudi da je "Stand News" postao alat za blaćenje vlade u Pekingu i Hong Kongu tokom protesta 2019. godine.

"Kada se smatra da je govor, u relevantnom kontekstu, prouzrokovao potencijalnu štetu nacionalnoj bezbjednosti i namjerava da ozbiljno potkopa autoritet kineske centralne vlade ili vlade u Hong Kongu, to mora biti zaustavljeno", navodi se u presudi.

Tužioci su rekli da pojedini članci koje je objavio medij promovišu "ilegalne ideologije", ili da blate snage bezbjednosti.

Odri Eu, advokatica odbrane, pročitala je Lamovu izjavu, u kojoj je navedeno da su reporteri "Stand News"-a htjeli da vode medijsku kuću sa uredničkim standardima koji su u potpunosti nezavisni.

"Stand News" je zatvoren u decembru 2021, nakon policijske racije u njihovim prostorijama praćene velikim publicitetom, i hapšenja koja su uslijedila.

Nekoliko dana nakon policijske akcije, nezavisni medij "Citizen News" je takođe objavio da će prestati sa radom, navodeći kao razlog sve gore okruženje za rad medija i potencijalne rizike po zaposlene.

Hong Kong je na 135. mjestu od 180 zemalja i teritorija, u posljednjem indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), što je pad sa 80. mjesta koje je zauzimao 2021. godine.

RSF je osudio presudu u saopštenju, rekavši da se radi o opasnom precedentu i još jednom udarcu na "uništenu slobodu štampe" u gradu.

Vlasti u Hong Kongu insistiraju da u njemu i dalje vlada sloboda medija, koja je garantovana njegovim mini-ustavom.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG