Dostupni linkovi

Sud BiH poništio odluku CIK-a o zabrani učešća Ujedinjene Srpske na izborima


Sud BiH
Sud BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopštila je da je Sud BiH poništio odluku CIK-a od 7. oktobra u predmetu „Ujedinjena Srpska“, kada je Izborna komisija zabranila ovoj stranci učešće na lokalnim izborima zbog širenja govora mržnje.

Članica CIK-a, Irena Hadžiabdić je u četvrtak, nakon ove odluke Suda BiH, za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavila da je to odluka koju treba poštovati te naglasila da može reći da se Sud nije bavio "ispitivanjem merituma u smislu da li se zaista radilo o govoru mržnje ili ne".

CIK je u svojoj, sad već od Suda BiH poništenoj odluci, naveo da je Ujedinjena Srpska "odgovorna što je u video spotu objavljenom na društvenim mrežama Twitter i Facebook koristila jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje" te naredila toj političkoj partiji uklanjanje videospota s društevnih mreža.

"Sud je procijenio da Centralna izborna komisija nije mogla tumačiti da može izreći sankciju za govor mržnje prije službenog početka kampanje", objasnila je za RSE Hadžibadić uz napomenu da izborna kampanja počinje sutra, 16. oktobra.

U spotu Ujedinjene Srpske tri mladića razgovaraju kako su "protjerali" Srbe sa Kosova i iz Hrvatske, te kako su ih "zavadili" u BiH. Nakon toga u spotu im prilazi četvrti muškarac koji kaže kako je Republika Srpska "sada ujedinjena". Trojica mladića potom bježe iz ugostiteljskog objekta.

CIK BiH je 7. oktobra donijela nepravosnažnu odluku kojom je poništila ovjeru za učešće na izborima stranke Ujedinjenja Srpska i njenog lidera Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 konvertibilnih maraka (oko 5 hiljada eura).

Ovom odlukom Suda BiH je uvažena žalba “Ujedinjene Srpske”, tako da će ova politička partija imati pravo učešća na predstojećim lokalnim izborima u BiH.

Odluka CIK-a od 7. septembra uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, što je, prema tumačenju CIK-a, kršenje Izbornog zakona BiH, a s obzirom da je ova stranka i ranije kažnjavanja, izrečena im je najdrastičnija kazna.

XS
SM
MD
LG