Dostupni linkovi

Sud BiH zaprimio dopunjenu optužnicu protiv Dodika i Lukića


Milorad Dodik i Miloš Lukić se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH (arhivska fotografija)
Milorad Dodik i Miloš Lukić se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH (arhivska fotografija)

Sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak, 24. avgusta zaprimio iz državnog Tužilaštva dopunjenu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ovoj pravosudnoj instituciji.

Predsjednik Republike Srpske (RS), Dodik, i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta, Lukić, terete se za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje, ali Sud je 18. avgusta nju vratio Tužilaštvu na uređenje i dopunu.

O optužnici će biti odlučeno u zakonski propisanom roku.

Optužnica je uslijedila nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je svojim odlukama od 1. jula poništio oba zakona.

Šmit je zbog poteza NSRS tada posegao i za takozvanim Bonskim ovlašćenjima i izmjenio Krivični zakon BiH. Izmjenama je propisano da će se bilo kakve radnje koje narušavaju ustavni poredak BiH tretirati kao krivično djelo.

Izmjenama je kriminalizovano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Takozvana Bonska ovlašćenja uključuju pravo OHR-a da donosi ili mijenja zakone, direktive, smjenjuje zvaničnike, nameće sankcije, osporava odluke institucija, mijenja sve ustave osim državnog kao i da uspostavlja i gasi institucije.

Zvaničnici RS-a na čelu s Dodikom osporavaju legitimitet visokog predstavnika jer su se njegovom zvaničnom imenovanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija protivile Kina i Rusija.

Druge zemlje su rekle da za njihovu potvrdu njegovog imenovanja nije ni bilo potrebe.

XS
SM
MD
LG