Dostupni linkovi

Studenti čekaju odgovor Vlade Srbije


Protest studenata ispred Vlade Srbije, Beograd, 01. decembar 2010.
Protest studenata ispred Vlade Srbije, Beograd, 01. decembar 2010.
Tridesetak studenata provelo je drugu noć ispred Vlade Srbije isčekujući da se ozvaniči prethodno postignuti dogovor sa predstavnicima vlade da studenti koji se sami finansiraju, a imaju dovoljan broj bodova, budu oslobođeni školarine.

U ime Vlade, sa studentima su razgovarali i ministarka finansija Diana Dragutinović i ministra prosvete Žarko Obradović.

Studenti čekaju i ishod razgovora sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom koji je u ime grada ponudio pomoć, ali i odluku i reagovanje dekana na koje je prebačen teret školarine.

Mirko Momić član pregovaračkog tima studenata kaže da su postignuti izvesni dogovori sa predstavnicima Vlade Srbije koji su održani u utorak uveče.

“Dogovoreno je da studenti koji se sami finansiraju, a imaju 60 bodova budu oslobođeni školarine", naglasio je Momić.

Predloženo je i da oni koji imaju 54 i 48 bodova budu oslobođeni 70 odsto, odnosno 55 odsto školarine.

"Dok nebudemo imali zvanična rešenja ostaćemo ovde ispred Vlade. Deluje obećavajuće, ali videćemo”, kaže Momić.

U rešavanju studentskih zahteva pomoć je ponudio i grad Beograd.
Sastanak sa gradonačelnikom Draganom Đilasom predviđen je u rano popodne. Ministar prosvete Žarko Obradović je rekao da je svaka pomoć dobrodošla, ukoliko drugi mogu da pomognu.

Izgleda da su studenti i predstavnici vlasti na korak od rešavanja problema.

Međutim, kao što su već istakli, ne nameravaju da i pored velike hladnoće odustanu od štrajka, sve dok ne dobiju pismene garancije.



Akademci su ispred vlade postavili šatore, doneli ćebad i vezali se lancima.
Štrajkuju studenti Fakulteta političkih nauka, Geografskog fakulteta, Visoke poslovne škole, Visoke elektrotehničke škole, fakulteti Univerziteta umetnosti, a podršku kolegama dali su i studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta.
XS
SM
MD
LG