Dostupni linkovi

Počeo štrajk advokata po službenoj dužnosti u BiH


Sudnica u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, 28. februar 2024.
Sudnica u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, 28. februar 2024.

Advokati po službenoj dužnosti u Bosni i Hercegovini su stupili u štrajk u četvrtak, 1. avgusta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u entitetskim advokatskim komorama.

Oni štrajkuju zbog dugovanja za pravno zastupanje po službenoj dužnosti pred Sudom BiH i sudovima u bh. entitetu Republika Srpska (RS), ali i zato što žele povećanje tarifa za ovaj vid zastupanja.

Advokati tvrde da je problem sa isplatama naknada po službenoj dužnosti na državnom nivou prouzrokovan kašnjenjem usvajanja budžeta BiH, dok se zaostaci sa isplatama u RS gomilaju godinama.

Zvaničnih podataka o dugovanjima nema, ni na nivou BiH ni RS.

Branioci u RS i Federaciji BiH, takođe, traže povećanje tarifa za pružanje svojih usluga po službenoj dužnosti, između ostalog i zato što se one, kako navode, nisu mijenjale 20 godina.

Predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore RS, Darko Kremenović, rekao je za RSE da će vrlo vjerovatno štrajk potrajati bar do septembra, jer je skupštine komora teško sazvati zbog godišnjih odmora.

Visoki sudski tužilački savjet (VSTS), tijelo nadležno za imenovanje sudija i tužilaca u BiH, ranije je za RSE upozorio da bi štrajk doveo "do nesagledivih negativnih posljedica na rad pravosuđa u BiH".

Iz Suda BiH je ranije rečeno za RSE da pred ovom pravosudnom institucijom, pred kojom se procesuiraju najteža krivična djela ratnih zločina i organizovanog kriminala, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, optuženi moraju imati branioca nakon potvrđivanja optužnice, te da se radi o obaveznoj odbrani.

Prema saznanjima Suda BiH, obzirom da je državni budžet usvojen 19. jula, sredstva za ovu namjenu bi trebalo da budu na raspolaganju iduće sedmice, te će advokatska potraživanja na bh. nivou biti izmirena.

XS
SM
MD
LG