Dostupni linkovi

Generalni sekretar NATO-a stigao u Beograd


Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na aerdorrmu u Beograd dočekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, 20. novembar 2023.
Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na aerdorrmu u Beograd dočekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, 20. novembar 2023.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg stigao je u ponedeljak uveče u Beograd gde ga je dočekao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Stoltenberg će u utorak razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Šef NATO-a će se takođe sastati sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u okviru NATO projekata "Nauka za mir i bezbednost".

Pre dolaska u Beograd Stoltenberg je boravio u Prištini gde je rekao da povećanje vojnog prisustva na Kosovu za 1.000 vojnika pokazuje koliko Alijansa ozbiljno shvata nasilje koje je izbilo poslednjih meseci na Kosovu.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare s predsednicom Kosova Vjosom Osmani istakao važnost stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Takođe je pozdravio i novi nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. "Osnivanje Zajednice bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa i ka održivom miru u regionu", rekao je Stoltenberg.

Šef NATO-a je pre Prištine posetio Sarajevo gde je izrazio zabrinutost zbog secesionističke retorike podele i ruskog uticaja.

"To preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo sigurnosti i stabilnosti ovog regiona, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i stoga produbljujemo naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju", kazao je Stoltenberg.

On je poručio da "saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Stoltenberg u BiH: 'Zabrinuti smo zbog retorike podjele i ruskog utjecaja u BiH'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Stoltenberg u utorak iz Beograda odlazi za Severnu Makedoniju gde će se sastati s predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Generalni sekretar NATO-a će se sastati i sa predsednikom Sobranja Severne Makedonije Talatom Džaferijem i održati govor u parlamentu.

U sredu će Stoltenberg u Skoplju učestvovati na sastanku sa liderima regiona na koji su pozvani premijer Albanije Edi Rama, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić i premijer Slovenije Robert Golob.

XS
SM
MD
LG